Seuraa ohjeita

Matkustusrajoituksia poistettiin, mutta ilo voi olla väliaikainen. Tilannetietoa päivitetään kahden viikon välein.

Suomi väljensi matkustusrajoituksia. Nyt voi kulkea vapaasti esimerkiksi Kreikkaan ja Italiaan. Samalla varoitettiin, että tilanne voi muuttua. Kuinka usein suosituksia päivitetään, johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä?

”Tilannetieto päivitetään kahden viikon välein, ja valtioneuvostolla on valmius sen pohjalta väljentää tai kiristää rajoituksia.”

 

Miten muutoksiin voi varautua?

”Seuraamalla Suomen ohjeita rajoituksista. Tieto löytyy THL:n sivuilta ja valtioneuvoston päätöksistä.”

 

Maaliskuussa lentokentältä palasi paljon matkailijoita ilman selviä karanteeniohjeita. Miten huolehditaan, että tämä ei toistu?

”Kentillä oli laajaa ohjeistusta näkyvillä ja kuulutuksina, mutta valitettavasti osa tulijoista ei nähnyt tai kuullut näistä mitään. Siitä lähtien on jaettu henkilökohtaisesti paperi käteen ja tätä jatketaan.”

 

Onko ns. vihreiden maiden listalla rajatapauksia? Nyt ehto on, ettei maassa ole ilmennyt yli kahdeksaa tartuntaa 100 000 henkeä kohti kahden viikon aikana.

”Joidenkin maiden arvo oli vähän korkeampi, ja niissä katsottiin kokonaistilannetta, arvojen suuntaa. Myös paikallinen tautirypäs voi huonontaa maan muuten hyvää tilannetta.”

 

Voiko tällaisista maista antaa esimerkkejä?

”Ei ole listaa. Joku maa voi siirtyä liikennevalotermeillä vihreältä keltaiselle ja pysyä listalla. Poistua siltä muuttuessaan punaiseksi ja niin edelleen.”

 

Onko rajoitusten purkamiseen ilmennyt paineita joidenkin maiden suhteen?

”En ole ollut tuollaisessa keskustelussa mukana. Julkisuudessa on keskustelua Ruotsista: voisivatko jotkut alueet olla ok ja toiset eivät. Ja muitakin esimerkkejä, kuten Espanjan Aurinkorannikko tai saaret.”

Sisältö