Kesämatkalla vielä kerran – 10+1 suosituinta kohdetta

SK esitteli yllättävän nähtävyyden joka päivä.
Kotimaa 23.8.2015 18:30
Tie vie. © Pekka Sakki / Lehtikuva

Suomen Kuvalehti on kesän aikana kertonut joka päivä eri matkakohteesta. Kesämatkalla-sarjassa SK:n toimittajat ja kuvaajat ovat poimineet Suomesta tuttuja ja vähemmän tunnettuja, erikoisiakin, nähtävyyksiä.

Lukijoiden määrä on lahjomaton mittari. Klikkausten perusteella ylivoimaisesti suosituin Kesämatkalla-sarjan kohde on Ylivieskan Savisilta. Jutun otsikko tiesi kertoa, että vaikka sillalle naurettiin, se on pysynyt pystyssä yli 100 vuotta.

Savisilta Ylivieskassa.

Savisilta Ylivieskassa.

Savisilta on Pauliina Penttilän mukaan pelkistetyn sievä. Se on näyttänyt pohjalaisten epäluulolle pitkää nenää ja pysynyt hyvin pystyssä, vaikka välillä kevättulvat ovat painaneet kasoittain jäätä päin siltaa, ryskyen ja pauhaten.

Suomen toiseksi vanhimman teräsbetonisillan, tarina on luettavissa täältä.

Paestetut muikut Sampon tyyliin.

Paestetut muikut Sampon tyyliin.

Kakkossijalle ylsivät muikut ja kuopiolainen ravintola Sampo. Kyseessä on Riikka Karhusen mukaan kaupungin kuuluisin ravitsemusliike, eikä hän ole missään muualla kohdannut kalaa, jonka ”kullanruskea väri, pyrstön rapsakkuus, suolaisuus, suutuntuma ja maku ovat yhtä optimaaliset”.

Perunamuusikaan ei välttynyt Karhusen kehuilta: voissa ja suolassa ei ole pihistelty. Maailman parhaat muikut -juttu löytyy täältä.

Molpen koulu on yksi Korsnäsin äänestyspaikoista.

Molpen koulu on yksi Korsnäsin äänestyspaikoista.

Kolmannelle sijalle nousi juttu, jonka otsikko oli arvoituksellinen: Vierailu tässä suomalaiskunnassa korvaa matkan Pohjois-Koreaan. Jutussa paljastuu, että Vappu Kaarenoja kertoi Korsnäsin kunnasta Pohjanmaalla.

Mutta miksi verrata pikkukuntaa Pohjois-Koreaan?

Kaarenojan mielestä vaalitulokset ovat Korsnäsissä lähes yhtä yksimielisiä kuin Pohjois-Koreassa: Manner-Suomen läntisin kunta oli viime eduskuntavaalien yhtenäisin äänestyskäyttäytymiseltään, ja kuntalaisista 90,5 prosenttia antoi äänensä Rkp:lle. Erikoiselle matkalle pääsee mukaan täältä.

Kesakohde_oro6

Örön saarella.

Heikki Vento lupasi omalta Kesämatkalla-kohteeltaan koskematonta luontoa ja historiallisen sotilaskohteen, jossa voi ottaa etäisyyttä esimerkiksi kaupunkimaisemiin tai anoppiin. Juttu Örön saaresta ylsikin neljänneksi suosituimmaksi.

Merikartasta Örön havaitsee helposti, koska saari on nimensä veroinen. Hieman mielikuvitusta ja Örö muistuttaa korvaa, Vento kirjoitti. Saari oli sata vuotta kiellettyjen matkakohteiden joukossa. Siellä ovat säilyneet niin perhoset kuin tykkipatteritkin. Örö sijaitsee Saaristomeren itäreunalla Kemiönsaaren kunnassa. Tarkemmat koordinaatit löytyvät jutusta täältä.

Hämeenlinnan Vankilamuseo

Hämeenlinnan vankilamuseo.

Matka Hämeenlinnan vankilamuseon uumeniin nousi 5. sijalle. Petri Pöntinen kurkisti heti alkuun saunaan: nurkassa on suuri sähkökiuas, lauteita neljä riviä, katto kaartuu holvina maan alla.

Museo on entinen lääninvankila, joka valmistui 1871. Se oli aikansa ylpeys, Suomen ensimmäinen sellivankila, joka tarjosi yksityisyyttä vangeille. Nyt siellä pääsee kurkistamaan rikollisten arkeen kaltereiden takana. Pöntisen kurkistus löytyy täältä.

Lahti_Moysan_Esso_Kesamatkalla_001

Möysän Esso.

Möysän Esso kiinnosti myös. Sieltä ei saa bensaa. Mutta kahvia sieltä saa, arkisin jo aamuviideltä. Ja puoli yhdestätoista alkaen lounasta.

Elina Järvisen mielestä vanha huoltis voisi olla nähtävyys jo sinänsä, mutta Möysän Essossa on vielä yksi erityinen piirre: siellä soitetaan rokkia. Heinäkuussa siellä kävi muun muassa brittiläinen Dr. Feelgood.

Nyt Möysän Essolla ja sen musaklubilla on jo maine. Tila on intiimi ja tunnelma välitön. Mutta missä Esso sijaitsee? Se selviää Järvisen jutusta, joka on luettavissa täältä.

Aroma valittiin viime vuonna Suomen parhaaksi leipomoksi.

Aroma valittiin viime vuonna Suomen parhaaksi leipomoksi.

Tarkistuslaskennassa maanantaina 24. elokuuta selvisi, että seitsemänneksi suosituin Kesämatkalla-kohde löytyykin Koivulahdesta, Vaasan ja Kokkolan välisen maantien varresta.

Maria Vestergård pyörittää vanhan osuuskaupan tiloissa leipomo-kahvila Aroma Bageri & Konditoriaa. Teppo Tiilikainen kertoo, miten Aroman maine kasvoi, kun televisiokanava Jim valitsi sen Suomen parhaaksi leipomoksi.

Aroman kysytyin tuote ovat ruotsalaisen huippukokin Stefan Bergin kanssa kehitetyt hapanjuurileivät, jotka leivotaan kiviuunissa. Valikoimasta löytyy myös makeita marjapiirakoita, kakkuja sekä erilaisia konvehteja.

Mutta miten leipään tulee ihana rakenne ja maku? Sen voit lukea täältä.

Tammi-Baari Joutsan Tammihaarassa.

Tammi-Baari Joutsan Tammihaarassa.

Nostalgiatankkia oli Joutsassa täyttämässä Lauri Lehtinen, joka tunsi Tammi-Baarissa astuneensa tienvarsien kuppilakulttuurin museoon. Tammi-Baari on sarjamme kahdeksanneksesi suosituin kohde.

Bensa-asemien hieman tunkkaiset mutta kodikkaat tienvarsien taukopaikat ovat ABC-aikana muistoja menneisyydestä, mutta Tammi-Baarissa takavuosien todellisuutta voi aistia konkreettisesti kahvikupin ääressä. Ja samalla kertaa voi käväistä myös pienissä museoissa, jos moottoriurheilu ja lelut kiinnostavat.

Lehtinen arveli, että Tammi-Baari on vain varjo siitä, mitä se kukoistuksensa päivinä oli. Kuitenkin muuttumattomuuden vaikutelma on ”brändin” ydin, johon voi tutustua tarkemmin täällä.

Rauman Pyhän Ristin kirkon Kristuksen kirkastus Tabor-vuorella -aiheinen lasimaalaus on valmistettu Berliinissä. Sen lahjoitti kirkolle kunnallisneuvos J.W. Söderlund vuonna 1891.

Rauman Pyhän Ristin kirkon Kristuksen kirkastus Tabor-vuorella -aiheinen lasimaalaus on valmistettu Berliinissä. Sen lahjoitti kirkolle kunnallisneuvos J.W. Söderlund vuonna 1891.

Yhdeksännellä sijalla on Rauman Pyhän Ristin kirkko. Mikko Niemelän mielestä se on nähtävyys, joka kätkee mysteerejä. Mysteereistä liikkuu tarinoita ja anekdootteja, jotka ovat kiehtoneet kirkossakävijöitä läpi sen historian.

Mysteerejä ovat muun muassa kirkon alle haudatut vainajat. Keitä he ovat? Toisenkin kummallisuuden Niemelä kertoo, nimittäin salakäytävän tarinan. Se kannattaa lukea täältä.

Top 10 -listan viimeisellä sijalla on yllätys.

kesakohde_suonenjoki_kolikkoinmaki.3

Kolikkoinmäki ei ole kuollut museo vaan siellä eletään täyttä häkää.

Riikka Karhunen yllättyi Savossa, sillä Iisvedeltä löytyy pikku Pispala. Tiiviisti rakennettu sahatyöläisten kylä kun on poikkeuksellinen näky savolaisessa maisemassa. Kolikkoinmäen kummalliseen kylään pääsee tutustumaan täällä.

Vantaa_Kartanonkoski_Kesamatkalla_003_1

Kartanonkoskea Vantaalla.

Ja kymmenen kärjessä -listan tuntumassa on Karhusen Vantaa, jossa ei ole vain marketteja: Keravanjoen poukamaan, Kehä III:n etelä- ja Tuusulanväylän itäpuolelle jää puristuksiin pieni sievä kylä, Helsingin pitäjän kirkonkylä.

Kylän raitin varrella on puna- ja keltamullalla maalattuja 1700- ja 1800-luvun puutaloja, joissa asutaan täyttä häkää, sekä 1400-luvulla rakennettu Pyhän Laurin kivikirkko ja sen vehreä kirkkopuisto hautausmaineen. Lisää vantaalaisia ihmeitä löytyy täältä.

Kesämatkalla-sarja on tältä kesältä päättynyt, mutta tie on yhä avoinna kesään ja kotimaahan. Hyvää matkaa!

 

Kesämatkalla-sarjaa on julkaistu vain SK Digissä. Kaikki sarjan jutut löytyvät täältä.

Juttu julkaistu 23.8. klo 18.30. Juttua muokattu 24.8. klo 16.29: tarkistuslaskennan jälkeen seitsemännelle sijalle nousi Koivulahden mestarileipomo.