Kauhajoen kouluammuskelu: Mitä pahaa internet teki?

Kotimaa 25.9.2008 21:04

Poliisi haluaa soluttautua netin vihayhteisöihin. Keskusrikospoliisi on jo saanut Kauhajoen verilöylyn jälkeen kymmeniä vihjeitä epäilyttävästä nettimateriaalista. Nuorisotyöntekijöiden mielestä syyllistä on etsittävä uudenlaisesta syrjäytymisestä.Matti Saari netissä

Kauhajoen surmaaja Matti Saari julkaisi ampumisvideoitaan netissä.

Kooste eri medioiden verkkosivuilta. Keskeiset lähteet ja linkit jutun lopussa.

Poliisille tulleista vhjeistä muutamat ovat olleet sen verran vakavasti otettava, että niistä on tiedotettu paikallisille poliiseille jatkotutkimuksia varten.

Esimerkiksi Youtube-palvelussa tavalla tai toisella Kauhajoen ampujan tiliin linkittyneistä henkilöistä on tullut monta ilmoitusta.

Poliisi haluaa mahdollisuuden soluttautua netin vihayhteisöihin, jolloin sen olisi helpompi päästä väkivallantekoja suunnittelevien henkilöiden jäljille.

Kauhajoen surmaaja oli netin kautta yhteydessä yhteisöihin, jotka ihailevat aseita ja ihmisvihaa.

Vihasivustoja löytyy internetistä tuhatmäärin. Aatteet ovat vanhoja, keinot on vain siirretty nykypäivään. Sivustoilla viljellään muun muassa rasismia ja naisvihaa. Kauhajoen ampuja ilmoitti vihaavansa ihmiskuntaa.

”Valitettavasti rasismi on suomalaisten nuorten ryhmässä aika yleinen ilmiö ja näkyy myös IRC-galleriassa”, kertoo nettisivuston viestintäpäällikkö Matti Kari.

Keskusrikospoliisi aikoo ryhtyä valvomaan internetiä tehostetusti. Krp:n seuranta on käyttäjien harteilla – Kauhajoen ampujan video poistettiin, kun käyttäjä ilmoitti siitä.

Videot tulevat kuitenkin nopeasti takaisin. Videon julkaisija voi vaihtaa nimimerkkiä ja palata sivustoille.

Keskusrikospoliisin tietotekniikkarikosten osaston rikosylikonstaapeli Tero Kariaho sanoo, että kynnys ilmoittaa poliisille huolestuttavista sivustoista kannattaa pitää matalana. Mutta kouluammuskelujen ihannointi tai ihmisviha ei ole rikollista.

Laittomuuden raja ylittyy, kun joku tai jotkut uhkaavat yksittäisiä ihmisiä tai ihmisryhmiä.

Hautakynttilä oli
ensimmäinen vihje

Ensimmäinen poliisin saama yleisövihje Kauhajoella koski turmakoulun läheisyyteen tuotua hautakynttilää.

Silminnäkijä huomasi koulun lähistölle tuodun hautakynttilän viime viikolla. Tämän jälkeen hän löysi internetistä surmaajan tekemiä nettivideoita. Näiden havaintojen perusteella hän otti yhteyttä poliisiin.

Poliisi yritti perjantaina tavoittaa Matti Saarta, muttei onnistunut. Maanantaisen puhuttelun perusteella poliisi ei katsonut olevan aihetta toimiin. Saari kiisti poliisille jättäneensä hautakynttilän koulun lähistölle.

IRC-Gallerian Kari muistuttaa, etteivät ampujan videot koskaan lopullisesti poistu netin käyttäjien saatavilta.

”Netti on globaali ja sen sensuroiminen on kerta kaikkiaan mahdotonta.”

”Suomesta Euroopan
turvallisin maa 2015″

Tasavallan presidentti Tarja Halonen painotti, että Suomi on edelleen turvallinen maa, joka panostaa koulutukseen ja koulujen terveydenhuoltoon.

”Miten siellä voi silti tapahtua tällaisia asioita”, hän ihmetteli.

Suomesta tehdään uuden sisäisen turvallisuuden ohjelman avulla Euroopan turvallisin maan vuonna 2015. Ohjelman keskeisiksi haasteiksi on nostettu syrjäytyminen ja internet.

Uutena suomalaisena ilmiönä mainitaan nuorten miesten syrjäytyminen, jota selittävät muun muassa työttömyys, puuttuva aikuisuus ja vanhemmuus sekä koulun keskeyttäminen.

Lääkkeeksi ohjelma esittää varhaista ja moniammatillista puuttumista lasten ja nuorten ongelmiin. Esimerkkeinä ovat Hämeenlinnan Arkkurimalli ja Kaarinan Valomerkki.

Ohjelma lupaa poliisille lisää tietoverkkotutkijoita sekä järjestelmän, jonka kautta kuka tahansa voisi ilmoittaa tietoverkkoon kohdistuvista uhista ja rikoksista sekä muusta epäilyttävästä materiaalista.

Nykyään laki sallii poliisin esiintyä netissä ainoastaan poliisina. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan laissa on selvä puute.

”Poliisin tahto olisi, että lainsäädäntöä muutettaisiin niin että poliisi voisi peitetoiminnan tapaisesti olla osallistuvana siellä keskusteluissa, koska silloin poliisin mahdollisuudet selvittää asioita olisivat huomattavasti paremmat.”

Ennen Kauhajoen tapausta nettiä seurasi kaksi tutkijaa. Nyt verkkopoliiseja on lisätty, ainakin väliaikaisesti.

”Poliisi tarkkailee nyt periaatteessa ihan kaikkea netissä. Lähtökohtana tässä tarkkailussa on nollatoleranssi. Katsotaan, mihin se johtaa ja mitä saadaan selville.”

Pelastakaa Lapset ry:n nuorisotoimen koordinaattori Leena Pantsu valvoi nuorten kriisikeskustelua tiistaina Irc-galleriassa. Nuoret kokivat turhauttavaksi sen, että internetiä syyllistetään.

Nuorille netti on vain kanava, jota pitkin kaikenlaiset ihmiset pääsevät kertomaan mielipiteitään.

KRP pyytää edelleen netin käyttäjiltä vihjeitä Kauhajoen tapaukseen tai muihin nettiuhkauksiin liittyvästä materiaalista. Vihjeen voi jättää paikallispoliisille tai KRP:n vihjesähköpostiin vihje.internet@krp.poliisi.fi.

”Yksinkertaistettua etsiä
näitä viharyhmiä”

Pelastakaa Lapset ry:n kriisi-chattiin vastaileva Leena-Kaisa Pantsu toivoo, että syyllisiä maltettaisiin hakea jostain ihan muualta kuin internetistä.

”Itse ajattelen, että se on nyt vähän yksinkertaistettua näitä viharyhmiä etsiä. Ne joilla nämä ajatukset on, on ne ollut ilman viharyhmiäkin.”

Suomessa on vallalla viranomaistukea korostava ajattelu, huomauttaa vanhempi tutkija Pekka Räsänen tietotekniikan tutkimuslaitos HIITistä. Epävirallinen toiminta ja yhteisöllisyys ei ole tätä päivää.

”Aina ei ole ollut näin. Ehkä asioiden lykkääminen viranomaisten käsiin on hyvinvointiajattelun kääntöpuoli.”

Räsänen osallistuu kansainväliseen hankkeeseen, jossa tutkitaan paikallisyhteisöjen toipumista kolmen kouluampumatapauksen jäljiltä. Yksi näistä on Jokelan koulusurmat. Tutkimuksessa selvitetään amerikkalaisen ja suomalaisen kulttuurin eroja suhtautumisessa väkivaltaan.

”Suomessa syyllisiä etsitään kouluista ja netistä ja tukeudutaan poliisin apuun. Amerikkalaiset ovat yhteisöllisempiä. He luottavat omiin voimiinsa ja kantavat vastuuta omasta asuinalueestaan.”

Räsänen muistuttaa, ettei traagisista kouluammuskeluista kannata syyttää internetiä. Hänen mielestään niin sanotut vertaisverkot ovat nuorten arkea, eivät pahan alku ja juuri. Netistä löytyy myös apua ja tukea.

HelsinkiMission nuorisotyöntekijä Olavi Sydänmaanlakka varoittaa syyttämästä kahdesta joukkosurmasta internetiä tai Suomen aselakeja. Oikeat syyt löytyvät hänen mukaansa syrjäytymisestä, johon me kukin vaikutamme omilla valinnoillamme.

Internetistä on helppo hakea vahvistusta sellaiselle, mitä kukaan ei tosielämässä hyväksyisi, sanoo Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen verkkopedagogi Suvi Kuikka.

Tytöillä huolestuttavia ovat anoreksiaa ihannoivat yhteisöt. Pojilla yhteisöt, joissa lietsotaan ihmisvihaa. Internet antaa vertaistukea niin hyvään kuin pahaan.

”Vihakulttuuriin
puututtava”

Tuusulan kunnan nuorisotyön päällikkö Sami Paanasen mukaan viimeistään nyt olisi tärkeintä puuttua kouluammuskeluja ja väkivaltaa ihannoivaan alakulttuuriin, joka toimii etenkin internetissä.

”Ei voida puhua ainoastaan syrjäytymisestä. On pohdittava paljon laajemmin sitä, mistä tässä koko vihakulttuurissa on kyse ja miten siihen puututaan.”

Kuilu eri sukupolvien internetinkäytössä on hänen mukaansa ylitettävissä.

”Internet on ihmisten keksimä ja ylläpitämä. Sen valvomiseksi on löydyttävä keinoja. On päästävä syvälle internetiin, että voimme mennä sisälle nuorten maailmaan.”

Saman ajatusmaailman omaavien ihmisten löytäminen netistä voi Paanasen mukaan helposti ajaa ajatuksista tekoihin. Hän toivoo, ettei Suomeen synny kouluammuskeluepidemiaa.

”Pelkäämään ei auta ruveta. On kuitenkin syytä miettiä realistisesti, mitä voi vielä olla tulossa, ja miten vastaavat tapaukset ovat estettävissä.”

Presidentti Halosen mielestä internetin kanssa vastuu on paljolti vanhemmilla.

”Internet ei ole outo taivaankappale, jonne vain nuoriso voi mennä.”

Halonen kehotti vanhempia seuraamaan lastensa tekemisiä ja pitämään heistä huolta.

Youtube on esittänyt surunvalittelunsa Kauhajoen kouluammuskelussa kuolleiden omaisille.

Youtuben kirjeen mukaan Kauhajoen tapahtumat ovat hyvin surullista. Samalla kuitenkin muistutetaan, että palveluun ladataan päivittäin satojatuhansia videoita, joista ylivoimaisen enemmistön sisältö on kunnossa.

Kooste
SK netin toimitus

Keskeiset lähteet ja otteet
STT:n uutisia eri viestimissä
Ylen uutiset
Aamulehti
Nelosen uutiset
MTV3:n uutiset
Iltalehti
Helsingin Sanomat
Ilta-Sanomat

Kuva
Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Keskustelu
Jokela, Kauhajoki: Miksi taas?

SK netin blogeissa
Pohjanmaasta, webistä ja sosiaalisesta kontrollista (Marko Maunula, Tiellä Valkoiseen taloon, 25.9.2008)
Viikon Valopää: Mikko Paatero (Matti Simula, PolKom.fi, 25.9.2008)
Kiusaaminen vai konsolipelit (Kalle Kinnunen, Kuvien takaa, 24.9.2008)
Eduskunta järkyttyi (Matti Simula, PolKom.fi, 23.9.2008)

Kauhajoki-uutisointia SK netissä
Voiko pahuuden kitkeä pois ihmisestä? (SK netti 4.10.2008)
Miten ehkäistä uudet hirmuteot? (SK netti 3.10.2008)
Matti Saari halusi ”aina murhata mahdollisimman paljon ihmisiä” (SK netti 1.10.2008)
Miksi rattijuoppo Matti Saari sai aseluvan? (SK netti 29.9.2008)
Ilta-Sanomien mukaan Matti Saaren aseen takavarikoinnista oli jo annettu määräys (SK netti 27.9.2008)
Sisäministeri Holmlund saa kansan ja poliisien tuen (SK netti 26.9.2008)
Kauhajoen koulusurmaaja Matti Saari: käytös muuttui viikonloppuna (SK netti 25.9.2008)
Kriisipsykologi Soili Poijula: Aseen helppo saatavuus keskeinen tekijä (SK netti 25.9.2008)
Jokela-selvitys edennyt ennätysmäisen hitaasti (SK netti 25.9.2008)
Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat: KRP tehostaa netin valvontaa (SK netti 25.9.2008)
Olavi Sydänmaanlakka : ”Kyllä tämä oli nähtävissä” (SK netti 24.9.2008)
”Vaarallinen syrjäytymisen muoto syntynyt Suomeen” (SK netti 24.9.2008)
Vihjepuhelin avattu, uhrien omaisille ilmoitettu, käsiaseiden kiellossa ongelmia (SK netti 24.9.2008)
Miksi lapsesta kasvaa paha (SK netti 24.9.2008)
”Hengenheimolaiset löydetään yhä varmemmin netistä” (SK netti 24.9.2008)
Kauhajoen surmaaja: Matti Juhani Saari (SK netti 24.9.2008)
Jokelan jälkeen satoja nettiuhkauksia (SK netti 23.9.2008)
11 uhria (SK netti 23.9.2008)
”Videoista oli soitettu jopa ulkomailta asti” (SK netti 23.9.2008)
”Hyvinvointivaltion alasajolla on seurauksensa” (SK netti 23.9.2008)
Poliisi kuulusteli epäiltyä ennakolta (SK netti 23.9.2008)
9 kuollutta (SK netti 23.9.2008)
Poliis: Uhreja on useita, ampujaa viedään sairaalaan (SK netti 23.9.2008)
Surmasiko kouluampuja itsensä? (SK netti 23.9.2008)
Netin keskustelupalstoilla arvaillaan jo ampujaa (SK netti 23.9.2008)
Poliisi: Kauhajoella ehkä useita kuollut (SK netti 23.9.2008)

SK netin kuvagalleria
Jokelan terapeuttiset kuvat (SK netti 16.11.2007)

Nuoret ja väkivalta -teema SK netissä
Neurologi: Nostakaa jo viinaveroa! (SK netti 3.9.2008)
Psykologi: Tietokonepelien yleistyminen lisäsi aggressiivista käyttäytymistä (SK netti 2.9.2008)
Poliisi: Nuorten väkivalta ei ole kasvanut, vielä (SK netti 1.9.2008)
Stakes: Väkivalta yleistynyt peruskoulun yläluokkalaisten keskuudessa (SK netti 26.8.2008)
Taas teinisurma: Miksi nuori mies tappaa? (SK netti 16.8.2008)
Miksi nuori mies tappaa? (SK netti 24.7.2008)
Matka suomalaiseen väkivaltaan: Musta hetki (pdf; SK 31/2006)
Psykiatri Jari Sinkkonen: ”Lapset on hoidettava kotona” (SK netti 20.11.2007)
Jokela: Tappava ase (SK netti 7.11.2007)