Katso video: Hannu-setä piirsi Talvivaaran kaivoksen tarinan – Kovasta nikkelikuumeesta se alkoi

Kovan onnen kaivos sai vihdoin tuekseen yksityistä rahoitusta.

Kainuu
Teksti
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Video: Hannu-setä piirtää soten. © Suomen Kuvalehti

Mitä tapahtuu, kun toimittaja puhuu Talvivaarasta ja infografiikkatoimittaja piirtää puheen paperille? Siitä syntyy video, jossa surullisenkuuluisan kaivoksen tarina on visualisoitu tavalla, jota koskaan aiemmin ei ole nähty.

Talvivaaran tarina -videon ääni on Mikko Huotarin ja käsi, joka kynää heiluttaa, Hannu Kyyriäisen.

Videon näet, kun klikkaat yllä olevasta kuvasta play-nappulaa.

 

Millainen on Talvivaaran kaivoksen historia?

Se alkaa nikkelikuumeesta ja kiertyy merkittävien ympäristövahinkojen kautta lopulta konkurssin jälkeiseen toiseen mahdollisuuteen, jota valtio on auliisti avustanut.

Nyt kaivostoimintaa pyörittää Terrafame, joka on saanut pitkään jatkuneen yrittämisen jälkeen yksityistä rahoitusta.

Ilmoitus on sikäli merkittävä, että sotkamolaista kaivostoimintaa kohtaan on ylipäätään kiinnostusta muillakin kuin valtiolla.

Kaivoksen alasajoa on aika ajoin pidetty varteenotettavana vaihtoehtona.

Ministeri Lintilä: ”Ylösajo voidaan viedä loppuun.”

Sveitsissä päämajaansa pitävästä signaporelaisyrityksestä Trafigurasta tulee 15,5 prosentin omistusosuudella kaivoksen uusi osakkeenomistaja. Terrafame Groupin omistusosuus Terrafamesta on uudessa rahoitusjärjestelyssä 84,2 prosenttia.

Trafigura on yksi maailman suurimmista fyysisten hyödykkeiden kauppaan keskittyvistä konserneista. Sillä on sysimusta historia: se muun muassa on tuomittu myrkyllisen jätelastin dump­paa­mi­sesta Abidjanin kaato­pai­koille Norsun­luu­ran­nikolla. Jäte aiheutti 17 ihmisen kuoleman ja jopa sadantuhannen ihmisen sairastumisen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo, että Trafiguran rikkeet ovat olleet tiedossa päätöstä tehtäessä mutta yhtiö tulee mukaan ainoastaan sijoittajana, ei operoimaan kaivosta.

Lintilän mielestä Terrafamella on nyt kaikki edellytykset harjoittaa kaivostoimintaa ympäristöllisesti vastuullisesti ja taloudellisesti menestyksekkäästi.

“Ympäristötilanne on hallinnassa, tuotannon ylösajo on sujunut suunnitellusti ja toimeenpantu omistaja- ja rahoitusjärjestely tuo yhtiöön huomattavan yksityisen rahoituksen, jonka pohjalta ylösajo voidaan viedä loppuun”, Lintilä sanoi Terrafamen tiedotustilaisuudessa perjantaina 10. helmikuuta.

Miksi Trafigura sijoittaa Terrafameen, vaikka monet suomalaiset ovat jo hyvin epäuskoisia Kainuun kaivokseen?

Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir uskoo, että Terrafamen kaivoksessa on potentiaalia maailmanluokan toimijaksi. Hänen mukaansa Terrafame hyötyy Trafiguran vahvasta rahoitusasemasta ja markkinatuntemuksesta.

Lisäksi Weir uskoo, että nikkelin kysyntä kasvaa tulevaisuudessa.

 

Mutta onko Terrafamen mahdollista tuottaa Talvivaaran kaivoksella nikkeliä kannattavasti?

Se riippuu tuotantomäärien lisäksi nikkelin hinnasta. Firman oman arvion mukaan hinnan pitäisi vielä nousta nykyisestä. Talvivaaran kaivoksen perustamisen aikoihin nikkelin hinta oli viisi kertaa kovempi kuin nyt. Nyt näkymissä ei ole kuitenkaan huikeaa hinnannousua.

Nikkelitonni on tilavuudeltaan suurin piirtein saman verran kuin kaksi lentokoneen käsimatkatavaralaukkua. Tonni eli tuhat kiloa nikkeliä mahtuu siis kuutioon, jonka jokainen särmä on vajaa puoli metriä pitkä.

Sellaisen köntin hinta on tällä hetkellä noin 10 500 Yhdysvaltain dollaria. Euroissa se on noin 9 800, mutta puhutaan nyt kuitenkin dollareista, koska se on yleinen tapa määritellä metallien maailmanmarkkinahintoja.