Mainetta ja mammonaa

SK selvitti, miten 370 eri ammatin arvostus ja palkka kohtaavat. Katso, miten on oman ammattisi laita.

Teksti
Saarlotta Virri
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomalaiset arvostavat kätilöitä, mutta palkassa arvostus ei näy. Ministereiden palkat ovat mehevät, mutta työn arvostus mataa pohjalukemissa.

Ansiot ja ammatin arvostus eivät aina kulje käsi kädessä. Asia selviää kuviosta, jossa on yhdistetty tietoja Tilastokeskuksen vuoden 2017 palkkatilastoista ja Suomen Kuvalehden Ammattien arvostus -tutkimuksesta.

Arvostetuimmat ammatit sijoittuvat kuviossa vasemmalle, korkeapalkkaisimmat ylös. Kun hipsautat palleroa, näet ammatin, sen sijoituksen arvostusmittauksessa ja palkan. Ensimmäisessä grafiikassa on mukana Ammattien arvostus -tutkimuksen 370 ammattia.

Arvostuksessa alkupäätä dominoivat korkeapalkkaiset lääkäriammatit. Tässä kuviossa ovat sata arvostetuinta ammattia:

Arvostushaitarin loppupäätä kohden palkat aavistuksen laskevat. Aivan listan häntäpäässä on matalapalkka-ammatteja, kuten puhelinmyyjä, suoramyyjä, pysäköinninvalvoja ja tuote-esittelijä. Tässä kuviossa ovat sata vähiten arvostettua ammattia:

Yllä olevat kuviot kertovat myös sen, että keskipalkkaisia poliisin, palomiehen ja fysioterapeutin ammatteja arvostetaan, korkeapalkkaisia johtajan ja päällikön ammatteja ei.

 

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija Merja Kauhanen vahvistaa havainnot. Hänen mielestään SK:n aineiston perusteella ei voi suoraan sanoa, että palkan ja ammatin arvostuksen välillä olisi voimakasta korrelaatiota, sillä sekä arvostuslistan kärki- että häntäpäässä on kaksijakoisuutta.

Ulkomaisissa tutkimuksissa korrelaatiota on kuitenkin havaittu.

“Vielä enemmän korrelaatiota on kuitenkin havaittu koulutusvaatimusten ja ammatin arvostuksen välillä.”

 

Ammatin arvostus on monen eri tekijän summa, sanoo Kauhanen.

Palkan ja koulutusvaatimusten ohella siihen vaikuttavat muun muassa sukupuolten edustus sekä ammatin panos yhteiseksi hyväksi.

Esimerkiksi sairaanhoitajan ja opettajan ammatteja arvostetaan vuodesta toiseen, vaikka niiden palkkaus on keskitasoa. Kauhasen mukaan se selittyy sillä, että näiden ammattien katsotaan palvelevan yhteistä hyvää.

Lisäksi tutkimuksissa on havaittu, että naisvaltaisilla aloilla palkkatuotot korreloivat vähemmän ammatin arvostuksen kanssa kuin miesvaltaisilla aloilla, Kauhanen sanoo. Tämä näkyy myös SK:n aineistosta.

“Nähdään, että alkupäässä on paljon naisvaltaisia aloja, kuten lastentarhanopettaja ja kätilö. Niiden arvostus on korkeaa, vaikka palkkaus ei sitä kerrokaan.”

Sukupuolijakaumalla on havaittu olevan myös muulla tavoin vaikutusta ammatin arvostukseen. Erään ruotsalaisen tutkimuksen mukaan ammatin arvostus on sitä korkeampi, mitä tasaisempi sukupuolijakauma alalla on.