Kasvillisuus hidastaa ilmaston lämpenemistä

ilmastonmuutos
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Samalla kun ilmasto lämpenee, kasvit vapauttavat enemmän kaasuja, jotka vaikuttavat pilvien muodostumiseen ja viilentävät ilmastoa. Nature Geoscience -lehdessä julkaistu itävaltalaisen IIASA-tutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus osoitti, että lämpenevä ilmasto lisää luonnollisten, ilmastoa jäähdyttävien hiukkasten määrää ilmakehässä.

Nämä hiukkaset eli aerosolit heijastavat auringonvaloa ja toimivat tiivistymisytiminä, jotka saavat vesihöyryn muodostamaan auringonvaloa heijastavien pilvien vesipisaroita. Suurin osa ilmakehän viilentävistä aerosoleista on peräisin ihmisen toiminnasta. Kasvien tuottamien aerosolien vaikutukset tunnetaan huonommin.

Kasvit vapauttavat kaasuja, jotka ilmakehässä oksidoituessaan ovat taipuvaisia tarttumaan hiukkasiin. Tällöin hiukkasten koko kasvaa, ja ne heijastavat paremmin auringonvaloa ja muodostavat enemmän vesipisaroita. Uusi tutkimus osoitti, että kun lämpötila nousee ja kasvit päästävät ilmakehään enemmän näitä kaasuja, pilviä muodostuu enemmän.

“Jokainen tuntee metsän tuoksun. Tuo tuoksu syntyy juuri näistä kaasuista”, Helsingin yliopiston tutkija Ari Asmi sanoo.

Aiempi tutkimus on ennustanut tämän takaisinkytkennän, mutta tätä ennen sitä ei ole pystytty todistamaan kuin hyvin rajoittuneissa tapaustutkimuksissa. Uusi tutkimus osoittaa, että vaikutus ilmenee myös pitkällä aikavälillä jopa maanosien mittakaavassa.

Kasvien tuottamien kaasujen ilmastonmuutosta heikentävä vaikutus on koko planeetan mittakaavassa vain yhden prosentin luokkaa. Sen sijaan hyvin metsäisillä alueilla kuten Suomessa, Siperiassa ja Kanadassa takaisinkytkentä voi hillitä ilmaston lämpenemistä jopa 30 prosenttia.