Jätevuoret liekeissä

Teollisuuden ja rakennusten purkujätettä sisältävät kasat ovat monin paikoin kasvaneet holtittomasti. Tilanne heikentää paloturvallisuutta.

kotimaa 21.08.2020 06:00
Tuula Malin
Pelastuslaitos sammutti rakennusjätekasan paloa Ruskon teollisuusalueella Tampereella 11. toukokuuta.
Pelastuslaitos sammutti rakennusjätekasan paloa Ruskon teollisuusalueella Tampereella 11. toukokuuta. © KALLE PARKKINEN/LK

Kierrätyskelpoisen purkujätteen varastopaikoilla on syttynyt kesän aikana useita tulipaloja eri puolilla Suomea.

Teollisuuden ja rakennusten purkumateriaaleja sisältävät kasat ovat kasvaneet hallitsemattomasti ja monin paikoin lupaehtojen vastaisiksi. Ympäristöviranomaiset eivät ole saaneet kasojen kasvua kuriin, vaikka ympäristöluvissa määritellyt raja-arvot ovat ylittyneet selvästi.

 

Jätettä on varastoissa, koska purkumateriaalin jatkojalostus takkuaa.

Purkujätteestä tehtävän kierrätyspolttoaineen markkinat ovat kutistuneet. Jätettä käyttävät polttolaitokset ovat myös tarkkoja vastaanottamansa jätteen sisällöstä. Laitosten tekniikka ei siedä kierrätysjätteen joukossa piileviä sattumia, kuten metalliromua, betonia ja muovia.

”Kilpailu purku-urakoista on kovaa ja hinnat on poljettu alas. Kiireessä kierrätysmateriaalin joukkoon jää helposti tavaraa, joka ei sinne kuulu”, kertoo purkujätettä keräävä ja varastoiva alan yrittäjä.

Sisältö