Kansanedustaja Pekka Haavisto: Somalian kriisin uhreja kannattaisi auttaa paikan päällä

Tuomo Lappalainen
Kotimaa 5.9.2010 13:00
Pekka Haavisto Pakolaisten keskuudessa pitäisi karsia sellainen ajattelu, että etsitään maa, jossa saadaan parhaat edut, sanoo kansanedustaja Pekka Haavisto.  Kuva Hannu Lindroos.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) on ehdottanut, että turvapaikanhakijoilta pitäisi vaatia biotunnisteella varustettu passi. Miltä ajatus kuulostaa, kansanedustaja, ulkoministerin Afrikan kriisien erityisedustaja Pekka Haavisto (vihr)?

”Kannatettavalta. Varsinkin perheenyhdistämisasioissa on tärkeä tietää, keitä tänne on oikeasti tulossa ja onko kyse todellisista sukulaisista. On luonnollista, että sota-alueilta pakenevat ihmiset käyttävät kaikkia keinoja saadakseen itsensä ja sukulaisensa turvaan. Meidän tehtävämme on määrittää sille rajat.”

Kuinka suuri osa somalien perheenyhdistämishakemuksista on tekaistuja?

”Tätä on hirveän vaikea sanoa. On kuitenkin epätodennäköistä, että kaikille olisi yhtäkkiä ilmestynyt kasvattilapsia. Hakemusten lisääntyminen kertoo pikemminkin siitä, että on nähty uusi mahdollisuus saada joitakin lähisukulaisia tai tuttuja Suomeen.”

”Toinen huolestuttava asia on, että moniavioisissa maissa samalla miehellä voi olla enimmillään neljä puolisoa, ja koko perhekäsite on toisenlainen kuin Suomessa. Myös sen osalta pitää olla tarkka. Suomessa voidaan sallia vain yksiavioisuus ja yhden perheen lapset.”

Onko kasvattilapsissa ihmiskaupan uhreja?

”On syntynyt epäilys, että kun ihmiset etsivät lapsilleen suojaa jostain turvallisesta maasta, rahaakin voi liikkua.”

Miksi kasvattilapsihakemukset ovat lisääntyneet juuri viime aikoina?

”Tilanne Mogadishussa ja Etelä-Somaliassa on muuttunut entistä epätoivoisemmaksi. Suomessa unohdetaan helposti, että suurimmat pakolaismäärät ovat Somalian sisällä ja sen naapurimaissa. Siellä on valtavia leirejä. Vain osa pakolaisvirroista kohdistuu Eurooppaan, Yhdysvaltoihin, Australiaan ja vastaaviin maihin.”

Onko todennäköistä, että Somaliasta tulevien pakolaisten määrä kasvaa vielä?

”Yrittäjiä varmasti on. Parasta olisi auttaa ihmisiä paikan päällä leireissä ja pyrkiä kaikin tavoin edistämään rauhanomaisen ratkaisun saamista Somaliaan, että ihmiset voisivat palata kotiin. Se olisi tehokkainta työtä pakolaisuuden vähentämiseksi.”

Kuinka yleisesti päättäjät jakavat meillä tämän näkemyksen?

”Tilannetta katsotaan helposti sammakkoperspektiivistä. Ajatellaan vain niitä somaleja, jotka ovat päässeet Suomeen asti, ja sivuutetaan kriisin alkulähde. Mutta on myös humanitäärisiä järjestöjä, kuten Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu, jotka tekevät töitä nimenomaan leireillä.”

Pitäisikö lakia muuttaa niin, että ulkomaillakin voitaisiin tehdä ikätestejä?

”Ennen kaikkea EU:n käytännöt pitäisi harmonisoida. Pakolaisten keskuudesta pitäisi karsia sellainen ajattelu, että etsitään maa, jossa saadaan potentiaalisesti parhaat edut. On hyvä asia, että Pohjoismaat harmonisoivat nyt omat turvapaikanhakijoita koskevat lakinsa.”

”Kun ihmiset hakevat Euroopasta turvapaikkaa tai pakolaisstatusta, heidän identiteettinsä pitää tietenkin selvittää. UNHCR:n (YK:n pakolaisjärjestö) kiintiöpakolaiset ovat olleet leireillä vuosia, ja heidän taustansa on jo tarkistettu. Olen UNHCR-systeemin voimakas kannattaja ja suhtaudun kriittisesti spontaanimpaan liikkeeseen, josta on viime vuosina tullut valtavirta. Emme tee mitään väärää, jos kannatamme YK:n kautta tapahtuvaa järjestäytynyttä pakolaistenhoitoa.”

Onko nyt oikea aika puhua turvapaikkapolitiikan kiristämisestä, kun Somaliassa on tavallistakin pahempi tilanne?

”Huonoin vaihtoehto on, että tänne otetaan ihmisiä, vaikka meillä ei ole valmiutta auttaa heitä eikä hoitaa heidän asioitaan. Aina on oikea hetki puhua siitä, mihin omat resurssimme riittävät, ja kuinka paljon apua annetaan UNHCR:n kautta.”

Keskustelu

alkavat vihreätkin näemmä varautumaan eduskuntavaalien varalle kun tällaisia kommentteja päästävät julki.

anteeksi kyynisyyteni… eikun en pyydäkään anteeksi.

Haaviston teksti ja paidan kääntäminen on jotensakin epäluotettavaa. Miten äärivihreä voisi yhtäkkiä muuttaa kantaansa, muka viisastunut? Tähän saakka vihervasemmisto ja RKP:n Turska joukkioineen ovat pyörittäneet kansainvälisen ihmissalakuljettajajoukon kanssa kahden miljardin mamubisnestä maan ja kansan vahingoksi, tulevien polvien tuhoksi.

Paljonkos edustakuntavaaleihin olikaan aikaa? Ai niin ja tämähän kaveri on Vihreiden presidenttiehdokaskin. Niin se vaan vihreidenkin mielipide heittää täysin häränpyllyä kun alkaa päivät kalenterissa huveta.

Haavistolla on kuitenkin aika pitkäaikainen kokemus Afrikan kriiseistä ja paikallisista oloista ks. työtehtävät Afrikassa. Eli en usko, että Haavisto on kääntänyt paitaansa, vaan hänellä on sitä näkemystä, mikä puuttuu suurimmalta osalta päättäjistä, jotka päättävät Suomen maahanmuuttopolitiikasta. Thors ja kumppanit ovat eläneet ikänsä Eirassa, joten näkemykset voivat olla aika sinisilmäisiä.

No niin Pekka,sieltä se totuus kurkistaa pakkotilanteessa haihattelun takaa. Vaaleja tulossa, kannatus romahtanut, epätoivoa ilmassa, vihreät oksat vähenemässä. Kari Suomalainen oli sittenkin oikeassa.

Hyvä Pekka Haavisto, kerrankin joku puhuu viisaita. toimikaa!

Tällaisten – sinänsä täysin järkevien – mielipiteiden esittämisestä leimattiin vielä toukokuussa rasistiksi. Tarvitsemme vielä huomattavasti lisää kiihkotonta ja rauhallista analyysia siitä, mikä on kokonaisuuden kannalta järkevää politiikkaa maahanmuuttoasioissa. Tämä on pieni alku hyvään suuntaan. Pelkästään eettisten näkökulmien kautta kun ei yksinomaan voida luoda kestävää politiikkaa, niin hienolta kuin sellainen ylellisyys tuntuisikin. Suomi on pieni ja maailma on suuri.

Mieleeni alkaa hiipiä sellainen kauhistuttava ajatus että näin vaalien lähestyessä myös Vihreät alkavat kalastella noissa populismin sameissa vesissä. Kuinka pääsisin näistä kerettiläisistä ajatuksista eroon?
Vihreäthän ovat kuitenkin Hyviä eivätkä mitään alhaisen populistisia maahanmuuttokriitikoita?

Olen huomaavani rasistisia äänenpainoja Pekka Haaviston ulostulossa. Pidän tätä huolestuttavana kehityksenä. Somalien esteetön maahanmuutto Suomeen on turvattava hinnalla millä hyvänsä. Työvoimapulakin odottaa ihan nurkan takana.

”Tähän saakka vihervasemmisto ja RKP:n Turska joukkioineen ovat pyörittäneet kansainvälisen ihmissalakuljettajajoukon kanssa kahden miljardin mamubisnestä maan ja kansan vahingoksi, tulevien polvien tuhoksi.”

Näillä ”halla-aholaisilla” tai ”hommalaisilla” on vuodesta toiseen käsittämättömän harhaisia kuvitelmia Vihreiden ja RKP:n vaikutusvallasta. Alkaapi vaikuttaa jo jonkinlaiselta salaliittoteorialta. Mietipä sinäkin nyt hetki mitkä puoleet sitä valtaa hallituksessa tälläkin hetkellä käyttävät. Ihan rauhassa. Oletkos muuten koskaan kuullut puhuttavan ns. kolmesta suuresta puoleesta? Jos sinulla on valitettavaa hallituksen työskentelystä viimeisten vuos.. tai siis Suomen itsenäistymisen jälkeen niin olisiko paikallaan syyttää niitä puolueita, jotka asioista ovat varsinaisesti päättäneet?

Eihän vaan jäänyt rivien välit lukematta, kansalaiset? Tämän herran hommelit tunnetaan.
Jutusta on ihan selvästi tulkittavissa, että tarvitaan ensi alkuun vaikkapa muutamia miljardeja tuonne lähetettäväksi. Katsotaan sitten, paljonko lisää tarvitaan ;-)

Haavisto on sen alueen asiantuntija niin ihmisten kuin järjestelmien, en näe tässä populistisuutta.
Kuten toteaa, että jos meillä ei ole taitoa ja osaamista saada näitä ihmisiä autetetutki täällä, varsinkin nuoria, niin parempi tämä vaihtoeto. Myön UNHR:n arvon nostaminen, ja sen tunnustamien pakolaisten sijoittaminen saa minunlta kannatusta.

Hupaisia nämä joidenkin kommentoijien näkemykset siitä, että Vihreät nyt olisivat lähteneet kilpailemaan maahanmuuttovastaisten äänistä jotenkin populistisesti. Eiköhän heillä ole sen verran pelisilmää, että tietävät, ettei heille ole uusia äänestäjiä persuista sankoin joukoin tulossa, vaikka mitä sanoisivat. Sama pätenee toiseenkin suuntaan. Eräille kommentoijille tuntuu olevan häkellyttävää se, että vihreät poliitikot eivät vastaakaan hommalaista stereotypiaa. Ottakaa ne mustavalkoiset rillit päästä.

Pekka Haavistolla on koko maailmankin mittakaavassa harvinaisen tarkka ja monipuolinen tuntemus ja tietämys Afrikan ja varsinkin Afrikan-sarven asioissa, ettei monikaan suomalainen rivikansalainen sitä edes tiedosta. Siksi pitäisin hänen asiantuntemustaan (myös tässä artikkelissa) ihan puhtaana asiantuntemuksena ja päivänpolitiikan – varsinkin likaisen sellaisen – yläpuolella olevana asiana. Ei Haaviston tarvitse kalastella irtipisteitä itselleen eikä Vihreille varsinkaan tällä asialla, jossa hän on ihan omaa luokkaansa. Asiallista ja silti sydämellistä puhetta. Hyvä Pekka!

Pistäkää totaalisesti rajat kiinni näiltä maahanmuuttajilta, niin loppuu tämä turha jauhaminen tästäkin asiasta. Totuus on kuitenkin se että me ei heitä tarvita, taistelkoon itselle paremmat olot niinkuin meidäkin esi-isät ovat meille taisteleet, tällä politiikalla tuhoamme heidän perintönsä, hyi hävetkää.

Kerrankin asia puhetta Haavistolta.Mutta silti toivon että Vihreät menettävät hallituspaikkansa,eiköhän Sinnemäen teot olla nähty…Itse äänestän persuja en siksi koska olisin rasisti.Vaan haluan antaa persuille mahdollisuuden näyttää.Ja työvoimapulasta, eiköhän hoideta ensin oma nuorisotyöttömyys kuntoon..puhe koko Suomea uhkaavasta työvoimapulasta on PAS**** puhetta,Suomessa sen verran syntyvyyttä ja nuorta sukupolvea että pystyvät verorahoillaan elättämään ikääntyvät sukupolvet..Niin eiköhän Somalien hallitsemattoman maahanmuuton puolustajien kannattaisi keksiä jotain muita lausahduksia pyrkimyksilleen.Lähetetään Naton joukot Somaliaan pistämään maan islamisti taistelijat kuriin ja näin rauhoitetaan maan tilanne,tosin Jenkkejä voi olla aika vaikea saada mukaan koska onko Somaliassa mitään luonnonrikkauksia mistä hyötyisivät,niinkuin Kaukasuksella

Asiallista puhetta tunteitaherättävällä aluella, hienoa! Haavistolla on vuosikausien kokemus Afrikan alueen ongelmista, ja älykkäänä ihmisenä kykyä perusteltujen ratkaisumallien ehdottamiseen. Tietoa kun saatavilla on, toivottavasti tämä näkyy käytännön päätöksenteossa.

Persuilta ja muilta kriitikoilta olisi huomattavasti mielekkäämpää kuulla konkreettisia ratkaisuehdotuksia kuin järjetöntä mölinää esimerkiksi vihreiden vaalikikkailusta. Rajat ja silmät kiinni -ajattelun edustajat eivät taida elää tämänhetkisen maailman todellisuudessa; esimerkiksi Somalian jättäminen oman onnensa nojaan saattaa inhimillisen katastrofin lisäksi johtaa esimerkiksi uuden fundamentalistiterroristien tukialueen syntymiseen.

Persulaisilla kääntyy kaikki vihreitten ja vasureitten sanomiset päälaelleen, aivan kuin un archos kirjoitti. Kannattaa tutustua Haaviston tekemisiin ja lopettaa se ruikutus. Haavisto on erittäin arvostettu mies maailmalla. Aivan samaa rauhantekijä-poliitikko sarjaa kuin Ahtisaari.

”Olen huomaavani rasistisia äänenpainoja Pekka Haaviston ulostulossa. Pidän tätä huolestuttavana kehityksenä. Somalien esteetön maahanmuutto Suomeen on turvattava hinnalla millä hyvänsä. Työvoimapulakin odottaa ihan nurkan takana.”

Järjetön kannanotto jolla puhutaan vain omaan pussiin tai sitten on joku provosointiviesti…. Huh Huh