Kansanedustaja Martti Korhonen: Kansa on vaarassa joutua postikilpailun maksajaksi

Kotimaa 30.10.2010 09:00

Martti Korhonen

Olette arvostellut hallituksen esitystä uudeksi postilaiksi, joka lisäisi kilpailua postitoiminnassa. Miten uusi laki mielestänne heikentäisi palveluja, eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas)?

”Esitykseen liittyy paljon kysymysmerkkejä. Muun muassa se, miten jatkossa rahoitetaan Itellan yleispalveluvelvoitteiden hoito haja-asutusalueilla. Postipalvelujen hinnat ja postin kulkunopeudet uhkaavat eriytyä maan eri alueilla. Silloin todennäköisesti vähenee myös toimipisteiden määrä rajusti.”

”Jos eduskunta hyväksyy esityksen sellaisenaan, on mahdollista, että parin vuoden kuluttua aletaan keskustella postinjakelun lopettamisesta luukuista suoraan kerrostaloasuntoihin. Omakotitaloalueilla aletaan ehkä siirtää laatikoita kauemmas tienvieristä. On myös riski, että tulevaisuudessa postia ei jaeta joka paikassa viitenä päivänä viikossa.”

Viestintäministeri Suvi Lindénhän (kok) on vakuuttanut, että posti jaetaan jatkossakin koko maassa viitenä päivänä viikossa.

”En hirveästi luota siihen, mutta jos näin todella on, niin säädetään viisipäiväisyys sitten lakiin.”

Lindénin mukaan asiakkaat voivat edelleen myös asioida postissa ”kohtuullisen matkan” päässä kotoaan.

”Jos 250-300 toimipaikkaa lakkautetaan, niin kyllä lakkautettavien postialueiden vaikutuspiirissä olevien ihmisten matka postiin silloin kasvaa.”

Mihin pohjaatte arvionne 250-300 postitoimipaikan lakkauttamisesta?

”Se on ammattiliiton, Posti- ja logistiikkaunioni PAU:n arvio.”

Eikö kilpailuttaminen monesti paranna palvelujen tehokuutta?

”En minä sinänsä kilpailua vastusta, mutta meillä on nyt hyvin toimiva, kohtuullisen kustannustehokas postijärjestelmä. On erikoista markkinataloutta, jos nyt sallitaan ulkomaalaisille yrityksille kermankuorinta isoissa taajamissa ja pannaan veronmaksajat maksamaan siitä 100-150 miljoonaa euroa. Veronmaksaja, jonka pitäisi hyötyä kilpailusta, on nyt vaarassa joutua sen maksajaksi.”

Eli veronmaksajat voivat joutua kompensoimaan budjetin kautta 100-150 miljoonaa euroa Itellalle, jotta se selviytyisi haja-asutusalueiden postipalvelujen ylläpitämisvelvoitteistaan?

”Kyllä, muuten Itella joutuu nopeasti suuriin vaikeuksiin.”

Pitäisikö Suomen markkinoille tuleville ulkomaalaisille operaattoreille säätää vero, joka käytettäisiin haja-asutusalueiden palvelujen ylläpitämiseen?

”Kyllä. Tehokkaampaa tosin voisi olla, että niille asetettaisiin markkinoille tulemisen ehtoja. Esimerkiksi Belgia edellyttää, että uusien operaattorien pitää rakentaa tietyllä aikavälillä koko maan kattava verkosto, jotteivät ne keskity vain kaupunkien postitoimintoihin. Norjassa taas valtio tukee budjetista yleispalveluvelvoitteen toteuttamista.”

Postilain uudistus lienee oppositiolle jätevesiasetukseen verrattava mainio vaaliteema?

”Kai niinkin voi sanoa, mutta minä pidän asiaa perustavanlaatuisten palvelujen turvaamisena.”

Odotatteko liikennevaliokunnan tekevän suuria muutoksia hallituksen esitykseen?

”Ainakin toivon sitä.”

Milloin eduskunta hyväksyy uuden lain?

”Uskon, että joulukuun aikana.”

Kuva Hannu Lindroos.