Kansainvälinen veronkierto estettävä – Sipilän hallituksen tähänastiset toimet eivät vakuuta

PUHEENVUORO: Suomi ei saa jarruttaa verovälttelyn kitkemistä, kirjoittavat Jutta Urpilainen, Erkki Tuomioja ja Heidi Hautala.
Kotimaa 8.1.2016 06:15
Urpilainen, Erkki Tuomioja ja Heidi Hautala
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) käytti kynää ja paperia eduskunnan kyselytunnilla 3. joulukuuta 2015. Stubb pyysi anteeksi virheellistä hallintarekisterilausuntoaan. © Martti Kainulainen / Lehtikuva

Veroparatiisitalous haavoittaa valtioita ja ennen kaikkea niiden kansalaisia vieden pohjaa julkisen hyvinvoinnin rakentamiselta.

Lux-leaks-tietovuoto toi päivänvaloon useiden eurooppalaisten suuryritysten Luxemburgin valtion kanssa solmituista verosopimuksista käärimät hyödyt. Tiedot tulivat julkisuuteen tutkivien toimittajien kansainvälisen ICIJ-järjestön kautta.

Jotta tiedonsaannin avoimuus ei olisi vain rohkeiden yksilöiden varassa, EU:n on toimittava oikeudenmukaisen verotuksen eteen.

EU-maat ovat laiminlyöneet yhteistyön aggressiivisen verosuunnittelun torjumisessa ja komissio on epäonnistunut jäsenmaiden toiminnan valvomisessa, todettiin Euroopan parlamentin veropäätöksiä tutkineen erityisvaliokunnan raportissa.