Kanava: Olemme luoneet valtion, joka ei pysty valitsemaan pienempiä menoja eikä suurempia veroja – ja uhkaa siksi nääntyä

On aika puhua uudestaan siitä, mitä me yhdessä julkiselta sektorilta odotamme ja mitä julkinen sektori voi tehdä markkinoita tehokkaammin, kirjoittavat SOSTE:n asiantuntijat Kanava-lehdessä.
Kotimaa 7.10.2020 10:31
Aleksi Kalenius, Vertti Kiukas ja Jussi Ahokas
Vuoden 2021 budjettikirja. Kuvituskuva.
Vuoden 2021 budjettikirja. Kuvituskuva. © Markku Ulander / Lehtikuva

Lähitulevaisuuden yhteiskuntapolitiikkaa pitäisi tarkastella laajemmin kuin pelkän velanmaksun näkökulmasta, kirjoittavat Suomen sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestön SOSTEn asiantuntijat Aleksi Kalenius, Vertti Kiukas ja Jussi Ahokas Kanava-lehden numerossa 6/2020. Suomen Kkuvalehti julkaisee verkossa Kanava-lehdessä aiemmin ilmestyneitä tekstejä.

 

Julkisen talouden pitkän aikavälin tasapaino on ollut pysyvä poliittinen keskustelunaihe. Näkemykset valtion tehtävistä ja niiden laajuudesta ovat kaukana toisistaan. Lopputulos on valtio, joka ei pysty valitsemaan pienempiä menoja eikä suurempia veroja ja uhkaa siksi nääntyä resurssipulaan.

Keskustelua koronakriisin jälkeisestä ajasta on käyty Suomessa pitkälti kriisin taloudellisten seurausten kautta. Keskustelijoita ovat puhututtaneet muun muassa koronan tuoma velkataakka ja sen takaisinmaksu. Kriisikehystyksestä olisi hyvä ottaa askel taaksepäin ja tarkastella lähitulevaisuuden yhteiskuntapolitiikkaa laajemmin kuin pelkän velanmaksun näkökulmasta.