Kanava: Metsänkasvua voi lisätä 50 miljoonalla kuutiolla, metsäteollisuus uskoo – Edessä voi silti olla taantuvan metsätalouden aika

Vaikka metsä on uusiutuva luonnonvara, se on myös rajallinen luonnonvara, kirjoittaa filosofian tohtori Pasi Reunanen Kanava-lehdessä. 
Kotimaa 23.11.2021 20:45
Pasi Reunanen
Avohakkuualue.
Avohakkuualue. © RONI REKOMAA / Lehtikuva

Metsältä otettiin lainaa sen tulevaisuudessa lisääntyvää kasvua vastaan. Vaikka metsä on uusiutuva luonnonvara, se on myös rajallinen luonnonvara, kirjoittaa filosofian tohtori Pasi Reunanen Kanava-lehden numerossa 7/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Suomessa on meneillään biotuotetehdasboomi. Uusia tehtaita suunnitellaan monille paikkakunnille korvaamaan vanhoja laitoksia tai toimivan laitoksen tuotantoa laajennetaan. Investointi-intoa tuntuvat hillitsevän ainoastaan Euroopan unionin ilmastopolitiikka, ympäristölupaviranomaiset ja korkein hallinto-oikeus, ei raaka-aineen riittävyyden pitkän ajan odote.

Metsäteollisuuden tehdasinvestointien yhteydessä kysytään aina, riittävätkö metsäteollisuudesta vientituloja nostavan Suomen metsävarat täyttämään kasvavaa puuraaka-aineen kysyntää. Jos maamme johtavilta metsäntutkijoilta kysytään, vastaus on epäröimättä: kyllä riittää ja ylikin jää. Metsänkasvuennätykset menevät rikki Suomessa joka vuosi kasvavista metsänhakkuista huolimatta, eikä vielä ole saavutettu edes kipukynnystä.