Kanava: Kun maailma muuttuu vauhdilla, riittääkö, että turvallisuuspolitiikasta linjaa kerran vaalikaudessa?

Olisko syytä ottaa käyttöön pääministerin tai ulkoministerin vuosittainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ilmoitus eduskunnassa, pohtivat Jarno Limnell ja Henri Vanhanen.
Kotimaa 4.7.2021 20:40
Jarno Limnell ja Henri Vanhanen
Eduskunnan täysistuntosali. Kuvituskuva.
Eduskunnan täysistuntosali. Kuvituskuva. © Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministerin tai ulkoministerin vuosittainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ilmoitus eduskunnassa antaisi ulkopoliittiselle johdolle mahdollisuuden reagoida ajankohtaisiin muutoksiin Suomen toimintaympäristössä, kirjoittavat Jarno Limnell ja Henri Vanhanen Kanava-lehden numerossa 1/2021.

Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

VALTIONEUVOSTO julkaisi marraskuussa viimeisimmän Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon. Siinä määritellään Suomen keskeiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteet sekä arvioidaan kansainvälisen politiikan tilannekuvaa. Selontekomenettelystä on tullut vakiintunut ja tunnustettu käytäntö linjata Suomen ulkopolitiikkaa ja viestiä sen tärkeimmistä tavoitteista sekä koti- että ulkomaalaisille lukijoille.

Uuden selonteon keskeinen viesti onkin liittynyt jatkuvuuteen. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, kuten uutta selontekoakin, määrittävät jatkuvuus, ennakoitavuus ja pitkäjänteisyys.