Kanava: Hallitus ja viranomaiset saivat sitä mitä tilasivat – kun koronaohjeet ovat epäselviä, on niiden noudattaminenkin joustavaa

Kotimaa 28.4.2021 20:45
Vilma Luoma-aho ja Veera Heinonen
Pandemian aikana koronainfoista on tullut merkittävä osa viestintää. Hallituksen tiedotustilaisuudessa 5. maaliskuuta 2021 ministerit Krista Kiuru (sd), Sanna Marin (sd) ja Anna-Maja Henriksson (r).
Pandemian aikana koronainfoista on tullut merkittävä osa viestintää. Hallituksen tiedotustilaisuudessa 5. maaliskuuta 2021 ministerit Krista Kiuru (sd), Sanna Marin (sd) ja Anna-Maja Henriksson (r). © HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

”Parhaassa tapauksessa hyvästä koronaviestinnästä voisi tulla jopa Suomen uusi vientikonsepti”, kirjoittavat Vilma Luoma-aho ja Veera Heinonen  Kanava-lehden numerossa 3/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Kevään 2021 aikana on keskusteltu kiivaasti korona-ajan kestoteemasta: kuka saa päättää ja mistä? Samanaikaisesti suomalaisia on myös vihdoin ymmärretty kannustaa jaksamaan myös tunnetasolla. Olemme kuulleet ohjeiden lisäksi myös häivähdyksiä poliitikkojen omasta väsymyksestä ja saaneet kehotuksen voittaa ”koronantorjunnan maailmanmestaruus”.

Terve demokratia perustuu avoimeen keskusteluun. Näyttääkin siltä, että Suomessa on viime vuoden aikana herännyt paikoin lähes yhtä kiivas keskustelu perusoikeuksista kuin Ranskan vallankumouksessa. Omaleimaisen tilanteesta tosin tekee se, että kansalaiset tai kansalaisjärjestöt eivät Suomessa juuri osallistu keskusteluun. Koronaviestinnästä käytävää keskustelua hallitsee päättäjien, virkamiesten ja juristien vääntö siitä, kuka linjaa ja kuka päättää.