Kanava: Globaalit kestävyysongelmat eivät ratkea teknologialla tai rakenteita uudistamalla, jos emme samalla kehity ihmisinä

Suomalaiset organisaatiot, koulutusjärjestelmä ja koko kansansivistyskenttä voisivat olla edelläkävijöitä ihmisten psyykkisen kasvun tukemisessa läpi koko elinkaaren.
Kotimaa 2.5.2021 20:45
Mikko Kosonen, Olli-Pekka Heinonen, Eeva Kallio, Anna Häggman
Karttapallo. Kuvituskuva.
Karttapallo. Kuvituskuva. © Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Jotta voisimme elää kestävästi yhteisellä maapallolla, meidän on opittava hahmottamaan monimutkaisia ilmiöitä ja ymmärtämään erilaisia näkökulmia ja arvoja, kirjoittavat Mikko Kosonen, Olli-Pekka Heinonen, Eeva Kallio ja Anna Häggman Kanava-lehden numerossa 3/2021.

Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Nykymaailma hämmentää. Yllätykset ja kriisit seuraavat toistaan: Yhdysvaltain kongressin valtaus, koronapandemia, brexit, toistuvat luonnonkatastrofit, pakolaisvyöry Eurooppaan, ääriliikkeiden ja autoritääristen johtajien nousu, teknologinen murros ja mielenterveysongelmien kärjistyminen.

Ei ihme, että ihmisillä on vaikeuksia pysyä perässä. Yhteiskunnan nopea muutos ja ennakoimattomuus ahdistavat.

Maailman murros asettaa paineita psyykkiselle jaksamiselle ja koherenssin tunteelle – elämän ymmärrettävyydelle, hallittavuudelle ja merkityksellisyydelle. Koherenssin tunne on terveyden ja koetun hyvinvoinnin kannalta keskeinen perustarve. Ihmiset reagoivat sen puutteeseen eri tavoin.