Kallis paukku: Sote- ja maakuntauudistukseen on kulunut jo yli 200 miljoonaa euroa – Valuuko työ hukkaan?

Valtaosa rahoituksesta on käytetty maakuntien liitoissa uudistuksen esivalmistelutehtäviin ja ICT-hankkeisiin.
Kotimaa 26.2.2019 10:38
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd, kesk.), varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk, ed.) Jaana Laitinen-Pesola (kok, vas.), Sari Tanus (kr, 2.oik.) ja Anneli Kiljunen (sd, 1.oik.) sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksessa eduskunnassa tiistaina 26. helmikuuta 2019.
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd, kesk.), varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk, ed.) Jaana Laitinen-Pesola (kok, vas.), Sari Tanus (kr, 2.oik.) ja Anneli Kiljunen (sd, 1.oik.) sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksessa eduskunnassa tiistaina 26. helmikuuta 2019. © Mikko Stig / Lehtikuva

Suomen Kuvalehti pyysi valtiovarainministeriöltä tietoja sote- ja maakuntauudistukseen käytetyistä rahoista.

Suomen historian suurimman hallinnollisen uudistuksen valmisteluun on myönnetty vuosina 2017–2019 määrärahoja noin 460 miljoonaa euroa. Helmikuussa 2019 näistä määrärahoista on käytetty noin 200 miljoonaa euroa.

Valtaosa rahoituksesta on käytetty maakuntien liitoissa uudistuksen esivalmistelutehtäviin ja ICT-hankkeisiin. Maakunnissa on työskennellyt sote- ja maakuntauudistuksen parissa ainakin 800 ihmistä.

Suomen Kuvalehden tekemän sote-selvityksen (juttu julkaistu marraskuussa 2017) mukaan sote- ja maakuntauudistus aiheutti kustannuksia myös vuosina 2015 ja 2016. Eri selvityksiin, tutkimuksiin ja kuntien toteuttamiin valmistelutöihin kului parissa vuodessa noin 20 miljoonaa euroa.