Kaksi leiriä

Kotimaa 6.11.2012 10:17

Yhdysvallat on jakautunut kahteen leiriin. Liberaalien ja kon servatiivien kiistat repivät jopa perheitä ja ystävyyssuhteita.

”Obama puhui toivosta ja muutoksesta, mutta asiat ovat menneet koko ajan huonompaan suuntaan”, sanoo chicagolainen Anne Leary, 58, joka julkaisee internetissä konservatiivista backyardconservative-blogia.

Anne Learyn sisar Sheila Leary asuu Wisconsinin osavaltion pääkaupungissa Madisonissa parinsadan kilometrin päässä Chicagosta. Sheila on pesunkestävä demokraatti, hänen autonsa takapuskuriin on liimattu Obaman vaalitarra. Sheila ja Anne eivät puhu keskenään politiikasta, se johtaisi vain riitoihin.

Sheilan veli Jim Leary, 62, on punavihreä vasemmistodemokraatti. Hänen mielestään Obama on saanut aikaan yllättävän paljon, sillä hän on joutunut työskentelemään vihamielisen, republikaanienemmistöisen edustajainhuoneen kanssa.

Annen, Sheilan ja Jimin isoveli Mike Leary, 63, on San Antonion päivälehden Express-Newsin vastaava päätoimittaja. Hän on maltillinen liberaali, mutta asemansa vuoksi hän ei ota kantaa kummankaan presidenttiehdokkaan puolesta.

”Yhdysvaltain politiikka on perustunut perinteisesti kompromisseihin”, Leary sanoo. ”Mutta nyt politiikasta on tullut hyvin ideologista. Se johtuu teekutsuliikkeestä, tosin Newt Gingrich aloitti suuntauksen jo Bill Clintonin presidenttikaudella.”

  • Lue juttu

Minne menet Amerikka? Kahtia jakautunut kansa äänestää tiukoissa presidentinvaaleissa

Kuvat Kaisa Rautaheimo.
Teksti Teppo Tiilikainen.
Kuvakertomus Netta Vuorinen.