Kaikki sukupuolet kutsuntoihin, palvelus kahteen osaan – Näin toimisi sukupuolineutraali puolustusvelvollisuus

Essee: Nykyinen asevelvollisuus ja asepalvelus pitäisi laajentaa koko ikäluokkaa koskevaksi maanpuolustusvelvollisuudeksi, kirjoittaa Vesa Huopana.
Kotimaa 30.10.2019 20:45
Vesa Huopana
© PETRI HAKOSALO / Lehtikuva

"Sukupuolineutraalin maanpuolustusvelvollisuuden ja -palveluksen tuoma maanpuolustuksemme kasvanut uskottavuus sekä ulkovaltojen kynnys ryhtyä sotatoimiin maatamme kohtaan nousisivat ellei maailman niin ainakin Euroopan kärkikaartiin", kirjoittaa Vesa Huopana Kanava-lehden numerossa 7/2019.

Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen sai hallitusohjelmassa tehtäväksi asettaa tänä syksynä parlamentaarinen komitea selvittämään yleisen asevelvollisuuden kehittämistä ja maanpuolustusvelvollisuuden täyttämistä. Hallitusohjelman kirjauksen mukaan tavoitteena on ”korkean maanpuolustustahdon ylläpitäminen ja kansalaisten yhdenvertaisuuden vahvistaminen”.

Puolustusvoimat on toistuvasti ilmoittanut nykyisen, vain miespuolisia kansalaisia velvoittavana koskevan asepalveluksen olevan ”toimiva”. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisen kannalta se ei sitä kuitenkaan ole. Onkin erityisen perusteltua vahvistaa ja kehittää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa asioissa, joissa sen nykyinen toteutumattomuus on ollut ja on yhä yleisesti hyväksyttyä vain perinteemme tai historiamme vuoksi.