Kaikki Hornetin seuraajaehdokkaat ovat ensi kertaa koolla Turun lentonäytöksessä – USA:n ja Turkin F-35-kauppa uhkaa mennä nurin

Yhdysvallat ei halua luovuttaa uutta häivehävittäjää maalle, joka ostaa sen torjuntaan rakennetun ohjusjärjestelmän Venäjältä.
Kotimaa 13.6.2019 11:47
Yhdysvaltain F-35A Lightining II -hävittäjät erkaantuvat ilmatankkauksen jälkeen Lounais-Aasiassa.
Yhdysvaltain F-35A Lightining II -hävittäjät erkaantuvat ilmatankkauksen jälkeen Lounais-Aasiassa. © Chris Drzazgowski / U.S. Air Force / AP / LEHTIKUVA

Turun lentoasemalla tapahtuu viikonvaihteessa kummia: kaikki viisi länsimaissa aktiivisesti kaupan olevaa hävittäjäkonetta ovat näytillä yhdessä ja samassa lentonäytöksessä.

Tämä täyskäsi varmistui, kun yhdysvaltalainen Lockheed Martin ilmoitti tuovansa Turkuun kaksi USA:n ilmavoimien F-35A-konetta. Muut neljä eli niin ikään yhdysvaltalainen Super Hornet, ruotsalainen Gripen (ei tosin sen uusin versio E), ranskalainen Rafale ja eurooppalainen Eurofighter oli ilmoitettu näytökseen jo aiemmin.

Näitä koneita valmistavat kansainväliset jättiyritykset tuntevat varmasti suurta sympatiaa näytöksen järjestäjiä eli satavuotista olemassaoloaan juhlivaa Suomen Ilmailuliittoa ja Turun Lentokerhoa kohtaan. Turkuun ne tuo kuitenkin HX-hanke eli Hornetin korvaajan valitseminen Suomen ilmavoimien uudeksi monitoimihävittäjäksi.