Lahjukset lännen tuella

Angolan diktaattorin tytär loi miljardiomaisuuden korruptiolla, jota ruokkivat länsimaiset öljy- ja konsulttiyhtiöt.

Kotimaa 07.02.2020 06:00
teksti Hannu Pesonen
Isabel dos Santos (vas.) kuuluu suihkuseurapiireihin. Hän osallistui gaalaan laulaja Nicole Scherzingerin, näyttelijä Chris Tuckerin ja tanssija Mette Towleyn kanssa Cannesissa 17.5.2018.
Isabel dos Santos (vas.) kuuluu suihkuseurapiireihin. Hän osallistui gaalaan laulaja Nicole Scherzingerin, näyttelijä Chris Tuckerin ja tanssija Mette Towleyn kanssa Cannesissa 17.5.2018. © DAVE BENETT/AMFAR/GETTY IMAGES

Kaikki on ansaittu rehellisellä työllä.

Näillä sanoilla Afrikan rikkain nainen, angolalainen Isabel dos Santos, 46, kiistää syytökset siitä, että hän olisi hankkinut jättiläisomaisuutensa diktaattori-isänsä itsevaltaisen aseman mahdollistamalla laajalla korruptiolla.

Angolan oikeusviranomaiset ovat eri mieltä. Maan valtionsyyttäjänviraston käynnistämässä rikostutkinnassa ”Afrikan prinsessana” tunnettua dos Santosia syytetään rahanpesusta, vaikutusvallan väärinkäytöstä, vahingon aiheuttamisesta valtiolle, huonosta johtamisesta, väärennöksistä, kavalluksista sekä useista muista talousrikoksista.

Niiden seurauksena Angolan valtio on menettänyt miljardeja euroja, syyttäjät arvioivat.

Viranomaiset ovat jäädyttäneet koko dos Santosin yli miljardin euron omaisuuden Angolassa, mutta vähintään yhtä paljon varoja on kateissa ulkomailla.

Sisältö