Kahdeksan ihmistä laati kansalaisaloitteen, joka voi murentaa Suomen suurimman monopolin – nyt on ison keskustelun paikka

Uutisanalyysi: Pelikoneet ovat muualla maailmassa yleensä sijoitettu kasinoille tai erillisiin pelisaleihin. Näin pitäisi olla myös Suomessa, vaatii kansalaisaloite.
Kotimaa 21.3.2019 16:02
Kolikkopeli. Kuvituskuva. Veikkaus.
Veikkauksen peliautomaatit tuovat rahaa järjestöille ja samalla aiheuttavat riippuvuutta useille pelaajille. © VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Istuin lounaalla Veikkauksen pääkonttorilla Helsingissä eräänä maaliskuisena torstaina. Vastapäätä istui Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski. Vieressäni suomalaisen rahapelimonopolin ilosanomaa kuunteli Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa.

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski istui päätoimittajaa vastapäätä ja joi piimää palanpainikkeeksi. Muut tyytyivät vissyyn.

Lounastilaisuuden tarkoituksena oli selventää, miksi Veikkauksen rahapelimonopoli on parempi kuin lisenssijärjestelmä, jossa ulkomaalaiset peliyhtiöt voisivat tulla osaksi Suomen rahapelimarkkinoita.

Veikkauksen monopoli saavuttaa vuosittain miljardin euron tulot, joista nauttivat tiede, taide, urheilu ja sosiaalijärjestöt. Veikkaus myös estää pelihaittoja tehokkaammin kuin ulkomaalaiset peliyhtiöt. Lisenssijärjestelmä hajottaisi hyvän järjestelmän ja pelihaitat jäisivät valtion kontolle. Tämä oli Veikkauksen toimitusjohtajien viesti lyhykäisyydessään.