Jussi Eronen ja Salla Vuorikoski Suomen Kuvalehteen

Toimitusta vahvistetaan kahdella toimittajalla, jotka ovat ”Suomen kärkitekijöitä”, sanoo päätoimittaja Ville Pernaa.
Elina Järvinen
Kotimaa 9.1.2017 13:00

Suomen Kuvalehti vahvistaa toimitustaan. Maanantaina 16. tammikuuta lehdessä aloittaa kaksi uutta toimittajaa: Salla Vuorikoski ja Jussi Eronen. Erosesta tulee SK:n toinen toimituspäällikkö ja Vuorikoskesta kirjoittava toimittaja.

”Politiikan ja yhteiskunnan asiat ovat SK:n ydintä. Siksi halusin vahvistaa juuri tätä tonttia”, sanoo SK:n vastaava päätoimittaja Ville Pernaa.

”Eronen ja Vuorikoski ovat näissä aiheissa Suomen kärkitekijöitä.”

Jussi Eronen on ”entinen Ylen ajankohtaispomo ja MTV Uutisten toimituspäällikkö”, kuten hän esittelee itsensä Twitterissä. Salla Vuorikoski on myös entinen Ylen toimittaja.

He molemmat irtisanoutuivat Ylestä joulukuussa, kun ”näkemyserot sananvapaudesta päätoimittajan kanssa” kävivät liian suuriksi. Taustalla oli Suomen Kuvalehden juttu, jossa kerrottiin, että pääministeri Juha Sipilä on painostanut Yleä itseään koskevassa uutisoinnissa ja Ylen johto on taipunut painostukseen.

”Hyvä journalismi on sitä, että kerrotaan asioita, joita ei haluttaisi kerrottavan. Asioita, joita halutaan peitellä”, Jussi Eronen sanoo.

Tätä tekemistä hän haluaa vahvistaa myös Suomen Kuvalehdessä.

”Haluan, että lehti olisi yhä tutkivampi, yhä räväkämpi ja yhä kiinnostavampi.”

”Aiheiden penkomista on vähennetty joka puolella, lopetettukin, koska resursseja on vähän. On innostavaa tulla taloon, joka satsaa nyt tähän.”

Eronen on 44-vuotias valtiotieteiden maisteri. Hän ehti työskennellä Ylessä vain puolitoista vuotta. Sitä ennen hän oli lähes 20 vuotta MTV:ssä, muun muassa ajankohtaisohjelmien toimituspäällikkönä ja 45 minuuttia -ohjelman tuottajana.

Eronen on palkittu Suurella journalistipalkinnolla ja tutkivan journalismin Lumilapiolla.

Salla Vuorikoski on 39-vuotias tutkiva toimittaja, palkittu hänkin. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri.

Vuorikoski oli Ylessä vuoden, ja sitä ennen MTV:ssä 14 vuotta.

Vuorikoski on keskittynyt talouden ja politiikan aiheisiin, erityisesti valtaan ja rahankäyttöön liittyviin epäselvyyksiin. Hän on penkonut vaalirahoitusta, Wincapitaa, vallankäyttöä urheilumaailmassa, muun muassa.

”Olen onnellinen, että pääsen jatkamaan työtäni”, hän sanoo.

”Olin pettynyt Yleen. Nyt pääsen tekemään journalismia mahdollisimman hyvissä olosuhteissa, rohkeasti ja laatuun pyrkien.”

Keskustelu

Voiko odottaa tutkivaa journalismia ilman poliittista hyssyttelyä?

Suomen valtiohistorian suurin hankinta, sotakalukauppa vuodelta 2008, on puhallus, jota ei ole arvioitu, josta ei ole kirjoitettu. Sadan miljardin dollarin julkisen talouden puhalluksesta on vaettu.

Uutistoimisto Reutersin sotilasilmailutoimittaja Andrea Shalal-Esan laatiman ja 17.6.2009 julkaistun, Pentagonin F-35 projektin johtajan, merivoimien kenraalin David Heinzin tiedonannon mukaan Suomen valtion lukuun ostettiin vuonna 2008 Locheed Martinin F-35A-tyypin pommittajalentokoneita 64 kappaletta.

Tulkinta, että Pentagonin F-35-projektia vetävä kenraali Heinz olisi valehdellut Suomen vuoden 2008 F-35A-pommitajien salakaupasta, ei ole uskottava: amerikkalaiskenraalin sanaanhan voi aina luottaa.

Pentagonin F-35 projektin mukaan Suomen valtion piikkiin neuvoteltiin ja ostettiin jo syksyllä 2008, samanaikaisesti Norjan ja Tanskan kanssa, peräti 64 kappaletta puolivaltiollisen Locheed Martin-yhtymän suunnittelemaa ja valmistamaa F-35A –tyypin yksimoottorisista pommittajalentokonetta.

Suomen vuoden 2008 salakauppa mainitaan mm. Yhdysvaltojen kongressin tutkimuskeskuksen julkaisemissa useissa F-35 -projektin selvityksissä.

Armejan hukatuista miljardeista tuoreen kirjan kirjoittaneen toimittaja Pentti Sainion mukaan Suomen hankkimien F-35A-pommittajien kokonaiskustannukset 30 vuoden elinkaarelta tulevat olemaan vähintään 60 miljardia euroa (2 miljardia vuodesssa eli 31 miljoonan euroa koneelta.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
ANDALUSIA

Suomessa median esimiessensorit päättivät yhteistuumin 7.11.2016 etteivät ne julkaise Pentagonin F-35-projektin ja BBC:n uutista F-35:n Euroopan huoltokeskuksen perustamisesta Pohjois-Cymrun (engl. Wales) Sealandin vuonna 2006 suljettuun ilmavoimien lentotukikohtaan.

Toimittajien laatimat uutiset hyllytettiin Yleiradiossa ja STTssa. He olivat erehtyneet kysymään F-35-huoltokeskusta koskevaan uutisjuttuunsa kommenttia Suomen puolustusministeriöstä.

Suomen puolustusministeriö on hohkannut eri värisille hallituksille, lukuisille eduskunnille, naapurivaltioille, reserviläisjärjestöille ja luonnollisesta maksajalle eli veronmaksajille jo vuosia julkisuuteen Suomen valtion tulevassa hävittäjähankinnassa olevan tärkeänä kriteerinä koneitten kansallinen huoltovarmuus eli se, että kaikissa olosuhteissa koneet huolletaan ja korjataan Suomen omana työnä.

Pentagonin Eurooppaan pakkomyymien F-35A-tyypin hyökkäyspommittajien huoltokeskuksen perustaminen Pohjois-Walesiin vie pohjan Suomen puolustusministeriön perusteluilta.

Eli kansallinen huoltovarmuus lakkasi hetkessä olemasta hallituksessa ja puolustusministeriössä tärkeä valintakriteeri Suomen valtion vuoden 2008 hävittäjähankinnassa!

Kerrottu on uskottava selitys sille, miksi Suomen puolustusministeriö esti 7.11.2016 median päätoimittajayhteyksiensä ja yhteystoimittajiensa avustuksella sen ettei yksikään Suomen media uutisoinut tai kommentoinut F-35A-huoltokeskuksen perustamista koskevaa Pentagonin F-35-projektin ja Lontoon puolustusministeriön 7.11. uutista.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
ANDALUSIA

Ihan muistin virkistämiseksi Vuorikoskelle ja Eroselle Journalistin Eettiset ohjeet 20 ja 21 kohdat, joille varmaan tulee käyttöä:

20. asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.

Korjauksen huomioarvo on suhteutettava virheen vakavuuteen. Jos jutussa on useita asiavirheitä tai jos virheestä voi aiheutua suurta vahinkoa, toimituksen tulee julkaista uusi juttu, jossa virheellinen tieto yksilöidään ja korjataan.

Verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.

Tiedotusvälineen on suotavaa tehdä yleisölle selväksi ne käytännöt ja periaatteet, joiden mukaan se korjaa virheensä.

21. Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä.

Tämän uutisen jälkeen panen yli 40 vuotta kestäneen tilaukseni päättämisen entistä vahvempaan harkintaan. Haluan asiallisia, tasapuolisia ja rehellisiä uutisia – räväkkyyden hoitakot iltapäivälehdet ja Seiska.

Suomen Kuvalehti sai loistavan parivaljakon !. Onneksi olkoon. Mielenkiinnolla odotan tulevaa Kuvalehden antia .

Samat sanat.olen harmissani,että maksoin jo tilauksen.
Suomen kuvalehti on nyt sitten siirtynyt seiska-linjalle.
Ja mikä olisikaan mukavampaa kuin keskustan kurmottaminen.
Ruokasella oli kovat antipatiat sitä kohtaan ja sama vika
Pernaalla.

Luetteko te kepulaiset sitten Seiskaa vai miten se on teille tuttu. ”Liimatainen” loukkaantui ja lakkasi kirjoittamasta aikoinaan kun SK palkkasi Kekkosen erottaman toimittaja Simo Juntusen. Se oli siihen aikaan rohkea teko. Hienoa ettei SK silloin eikä nyt ole vallanpitäjiä kumartelemassa kuten Ylen päätoimittaja.

Ennustus toimittajien Eronen ja Vuorikoski siirtymisestä Suomen Kuvalehteen siis toteutui. Ylen tapahtumat jättivät kyllä varsin kaksijakoisen, osin vastenmielisen, kuvan. Mielenkiintoista olisi joskus lukea puolueeton tutkimus siitä, mitä todella tapahtui ja mitkä syyt ja motiivit osapuolilla olivat. SK kiirehti kovin nopeasti sille linjalle, jossa tiesi äänekkäintä suosiota olevan tarjolla.
Uusien toimittajien ammattitaitoa ei ole syytä epäillä, ei myöskään heidän nyt siirtyessä uuteen ympäristöön. Vanhaa lukijaa kuitenkin hiukan huolestuttavat edellä esittelyjutussa olevat niin päätoimittajan kuin toimittajienkin sitaatit räväkkyyksien vaatimisineen. Toivotaan, että asiallisuus ja toisten näkemysten kunnioittaminen kuitenkin säilyisi. Ja että päätoimittajalla olisi halua ja ,Ylen kärhämästä huolimatta, rohkeutta niin tarvittaessa toimia.

Pitäkäähän huolta Kuvalehden tasosta.
Törkyjournalismia emme me monikymmenvuotiset tilaajat halua
täältä, emmekä muualtakaan,lukea !

Yhdyn täysin Onni Karilaisen kommenttiin, räväkkyys ei saa olla itseisarvo vaan vahva asiaosaaminen!

Suomi,Unkari ja Puola taitaa löytyä jopa yhteisiä piirteitä
tässä sananvapaudesta. EI SK OLE MIKÄÄN sananvapauden lipunkanta kyllä pohja tulee pian vastaan.
t. Osmo P

Ville Pernaa tuntuu kuuluvan kepuvihaajiin. Harmillista, pilaa hyvän lehden. SK vastaan Kittilä, Kuntaleaks, Ylen suu tukittu. Roskalehtien tavaraa. Päätoimittaja vaihtoon.

SK palkkasi kaksi toimittajaa, taisi tulla lehdelle nyt halvaksi. Hinta voi nousta, jos taso ei olekkaan odotusten mukainen.
Tässä taitaa olla poliittinen vääntö menossa, oliko SK riippumaton ja luotettava, sen saamme nähdä.
Sipilän hallitus tekee politiikkaa, joka ei kaikkia miellytä. Tulee jo mieleen Vanhasen vainoaminen lautakasoista ja Nuorisosäätiöstä, se johti paitsioon.
”Vallan vahtikoira” taitaa olla joskus jonkun talutusnuorassa, mutta kenen?

Eikö mieleen tule myös Väyrynen ja Kansalaispuolue, Aho (Sperbank) ja Hiihtoliiton doping, Jäätteenmäki ja niin totta….,Vanhanen ja pääministerin morsian,Sipilä ja niin hyvin kuin osaan…?
Katsoitko maanantaina TV1:n ohjelman Nuorisosäätiöstä.Tutut konsultit. Olisiko pitänyt salata?
Eiköhän nämä poliitikot ole itse soppansa keittäneet. Viestinviejäkö on syyllinen?
Kun Sipilän toimia uskalletaan arvioida niin sekö on törkyjournalismia, kepuvihaa, liian räväkkää, puolueellista, vainoa ja vääntöä…Kittilän kuntaakin uskalletaan arvostella vaikka se on vain ”iänestää rätkäyttänyt” yksinkertaisella enemmistöllään.

Onneksi kaikki media ei ole vallanpitäjien käskytettävissä.

Kyllä sitä poliittista ohjausta on annettu Ylessä tämän
hallituskauden aikana mutta ei ainakaan keskustan taholta.
Sen nyt pitäisi olla kaikille selvä niin on vastahankaista
ollut hallituksen toimiin suhtautuminen.
Kun sitten Sipilä haluaa oikaista virheitä nousee kova
häly toimittajien sananvapaudesta ei voi muuta ihmetellä
näiden besservissereiden arvosteluherkkyyttä.

Ei juuri lisättävää Jatkoälyn, Raijan ja Lukija1066 kommentteihin. SK:n laatu laskenut jo joitakin vuosia, lukijoita kosiskelevaksi klikkijournalismiksi. Oli Yleltä fiksu teko kieltäytyä jatkamasta loanheittoa, vaikkakin vahinko ehti jo tapahtua; medialukutaidoton kansa lynkkasi roskamedian avustuksella Sipilän. Ja nyt nämä kaksi kaupallisen median MTV:n kouluttamaa henkilöä on palkattu, tekemään mitä? Jospa pyytämään anteeksi Sipilältä sitä, ettei hänelle annettu riittävästi aikaa vastata tekaistuihin syytteisiin jotka koskivat hänen sukulaisiaan. Aivan, mutta sittenhän ei olisi ollut mitään uutisoitavaa… Sitä en ymmärrä, miksi tälläkin foorumilla otetaan esiin kepulaisuus. Miten puoluekanta liittyy siihen,että vaatii journalismilta laatua ja totuudessa pysyttelemistä?