Juhannussaunaan kuuluu vihta

Kotimaa 21.6.2013 09:00

1) Säästä hermojasi. Osta vihta kaupasta.

2) Ole itsepäinen. Tee vihta itse.

3) Tunnista oikea puu. Paras vihta syntyy nuoren mutta täysikasvuisen rauduskoivun tuuheista oksista. Koivun oksissa ei saa olla kukintoja. Vihdan voi tehdä myös hieskoivusta, mutta se kestää vain yhden saunomiskerran.

4) Kysy lupa keräämiseen. Koivun oksien keräämiseen eivät päde jokamiehenoikeudet vaan lupa pitää kysyä maanomistajalta. Taita oksat puusta siististi.

5) Kerää oikeaan 
aikaan. 
Vihta-ainekset pitää kerätä nousevan kuun aikana, juhannuksen paikkeilla. Viimeinen hetki on pari viikkoa juhannuksen jälkeen.

6) Vältä märkiä oksia. 
Märkänä kerätyt oksat muuttavat vihdan nopeasti ruskeaksi. Anna märkien oksien kuivua puussa ainakin vartti sateen jälkeen.

7) Allergiavaroitus. 
Jos olet pahasti koivuallerginen, jätä vihtominen väliin.

8) Suunnittele kädensija. Esimerkiksi rautalanka on huono sidontamateriaali  – sen huomaa viimeistään löylyjen kuumuudessa. Aloittelijat voivat käyttää narua, nippusiteitä tai kuminauhaa. Oikeaoppisesti vihta sidotaan pitkällä, kierretyllä oksalla eli vitaksella.

9) Mieti, missä saunot. Jos vihdot savusaunassa, jonka katto on vihtojasta katsottuna matalalla, älä tee liian pitkää vihtaa. Voit muuttua nokiseksi. Liian pitkä vihta osuu myös vierustoveriin.

10) Säilytä oikein. Vihta on tuoretuote kuten salaatti. Se nuupahtaa, ellei sitä säilytä viileässä ja valolta suojassa. Jos haluat käyttää vihtaa useamman kerran, älä jätä sitä löylyihin vaan varistele se kuivaksi ja säilytä ilmavassa paikassa. Oikein käsitelty vihta kestää noin viisi saunomiskertaa.

11) Siivous. Oikeaoppisesti tehdystä vihdasta ei irtoa kuin muutama lehti.

Asiantuntijana jutussa toimi yrittäjä ja saunavihtaekspertti Hannu Maasola. Tarkemmat vihdanteko-ohjeet löydät Suomen Saunaseuran sivuilta.

Kuva Seppo Saarentola / Kuvaryhmä / SKOY.