JSN:n Hyvärinen kaipaa nettikeskustelujen tarkempaa valvontaa

Kotimaa 21.7.2008 13:01

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Pekka Hyvärisen mielestä tiedotusvälineiden pitäisi puuttua nettisivujensa keskustelupalstojen kirjoituksiin rivakammin.
pekka hyvärinen
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen kannattaa omalla nimellä kirjoittamista.

Savon Sanomissa julkaistussa haastattelussa Hyvärinen katsoo, että lehtien pitäisi minimissään suosia omalla nimellä kirjoittavia henkilöitä ja nimien tulisi olla toimituksen tiedossa.

Toiseksi vaihtoehdoksi hän esittää etukäteisvalvontaa.

Suurimpien päivälehtien päätoimittajat puolustavat nimetöntä keskustelua.

Aamulehden päätoimittajan Jorma Pokkisen olisi vaikea kuvitella, että lehti julkaisisi vain nimillä varustettuja kirjoituksia nettisivuillaan.

”Tämä on osa vapaata kansalaiskeskustelua. On olemassa hyvin monenlaisia tapauksia, joissa ihmisen nimensuoja on aika tärkeä. Nekin lehdet, jotka suosivat nimellä kirjoittamista, käyttävät poikkeustapauksissa nimimerkin suojaa”, Pokkinen sanoo.

Aamulehden nettisivuilla julkaistavia kirjoituksia ei myöskään lueta etukäteen, vaan ne niin sanotusti jälkimoderoidaan.

Pokkisen mukaan jälkimoderoinnista vastaava verkkotoimitus tekee varsin pitkää päivää, mutta osan yön tunneista toimitus lepää. Tällöin sivuille voi päästä epäasiallisia tekstejä, jotka aamun tullen poistetaan tai siistitään.

”Olen Hyvärisen kanssa samaa mieltä siitä, että netti ei voi olla haiseva tunkio. Siellä pitää noudattaa lakia ja hyvää tapoja”, Pokkinen kommentoi.

Etukäteisvalvonta kallista

Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen kannattaa Hyvärisen ajatuksia etukäteisvalvonnasta eli ennakkomoderoinnista, sillä se pitää keskustelun tason korkeampana.

”Ennakkomoderointi on sanomalehdille ainoa kestävä moderointitapa. Meillä on ennakkomoderointi, ja sen eteen on aika tavalla nähty vaivaa”, Meriläinen sanoo.

Meriläinen myöntää, että ennakkomoderointi saattaa tulla varsin kalliiksi.

Hän ei yhdy Hyvärisen ajatuksiin nimen kanssa kirjoittelusta, koska nimettömänä kirjoittelu on jo juurtunut varsin syvälle nettikulttuuriin.

Lisäksi lehden on mahdotonta vahtia, ilmoittaako kirjoittaja oman nimen vai esimerkiksi naapurin nimen, jotta oma teksti julkaistaisiin.

(STT)

Kuva Mikko Stig / LK