Jollan puhelinjulkistus viivästyy: ”Pyritään siihen, että jotain saataisiin ulos kesään mennessä”

Kotimaa 21.11.2012 13:58
Uuden suomalaisen matkapuhelinvalmistaja Jollan toimitusjohtaja Marc
Dillon esitteli yhtiön matkapuhelinta start up -yritysten
Slush-tapahtumassa Helsingin Kaapelitehtaalla keskiviikkona 21.
marraskuuta 2012.  Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Jolla on yksi viime aikojen puhutuimmista suomalaisyhtiöistä. Nokian hylkäämän MeeGo-käyttöjärjestelmän pohjalta puhelimia ja ohjelmistoa kehittävä yhtiö on nauttinut teknologiaväen huomiosta kesästä lähtien.

Vielä heinäkuussa Jollan entinen toimitusjohtaja Jussi Hurmola lupasi teknologiablogi Techcrunchin haastattelussa, että yhtiö saa tämän vuoden aikana markkinoille kaksi puhelinta. Nyt on eri ääni kellossa.

Startup-väen Slush-konferenssissa tänään esiintynyt Jolla antoi esimakua tulevasta. Myötämielisen ja innostuneen yleisön edessä tuotteitaan julkistanut yhtiö näytti vilauksia Sailfish-käyttöjärjestelmänsä ominaisuuksista ja ulkoasusta.

”Olemme luomassa ensimmäistä todella avointa ekosysteemiä”, Jollan uusi toimitusjohtaja Marc Dillon hehkutti julkistustilaisuudessa ja lupasi että tuore suomalainen mobiiliyhtiö tulee haastamaan suuret kilpailijansa kuten Googlen Androidin, Microsoftin Windowsin ja Applen iOS-käyttöjärjestelmän.

”Vaikka muissa käyttöjärjestelmissäkin julkaistaan avointa lähdekoodia, niiden toimintamalli ei ole avoin. Meillä innovaatiot ja nopeus syntyy että merkittävä osa koodistamme on kenen tahansa nähtävissä ja kehitettävissä”, täsmensi Jollan myynti- ja kehittämispäällikkö Sami Pienimäki haastattelussa.

”Markkina kaipaa vaihtoehtoja”, painotti Pienimäki.

Uuden käyttöjärjestelmän kehittäminen ei kuitenkaan ole ollut niin helppoa kuin aluksi luultiin. Pienimäki myöntää, että tahtotila oli saada jotain valmista markkinoille tänä vuonna. Nyt Sami Pienimäki tyytyy toteamaan, että Jolla kertoo julkaisuaikatauluistaan tarkemmin vuoden 2013 ensimmäisellä kvartaalilla.

”Pyritään siihen, että jotain saataisiin ulos kesään mennessä”, Pienimäki toteaa, eikä lähde arvailemaan tarkempia aikatauluja.

Miltä se sitten näytti? Oheisessa videossa näkyy, että Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmä muistuttaa hieman Windows-puhelimien näkymää, johon on yhdistetty ripaus Androidia ja paljon Nokian N9-puhelimesta tuttua MeeGoa. Ulkoasultaan Sailfish on vielä hyvin karu, mutta yhtiön pääsuunnittelija Martin Schüle vakuutti ominaisuuksien olevan vallankumouksellisia.

”Sailfish mahdollistaa todellisen moniajon. Käyttöliittymän ominaisuuksiin kuuluu myös, että puhelinta voi käyttää vaikka silmät kiinni.”

Kansainvälisen Internet-yhteisön reaktiot ovat olleet tämän päivän aikana vaihtelevia. Pientä pettymystä on ollut ilmassa, mutta myös mahdollisuuksia menestykseen on nähty. Jollan pitää vain saada tuotteensa pidemmälle.