Hoitajat irtisanoutuvat: Joka viidennessä laitoksessa vanhuksella on alle puolikas hoitaja

Hoitajat haluavat nyt irtisanoutua nopeasti, kertoo ammattiliitto Super. Osa hoitopaikoista kieltäytyi kertomasta liitolle, minkä verran väkeä heillä on töissä.
Kotimaa 20.5.2014 08:30
Lähihoitaja Helena Hannus avusti asukasta Johanna-kodissa Porvoossa 1. huhtikuuta 2014. © Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Varhain tänä keväänä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super alkoi saada uudenlaisia kyselyjä. Niitä tuli vilkkaimmillaan noin 20 viikottain.

”Kysyttiin, että kun olen ollut 15 vuotta töissä, niin voinko sanoutua irti niin, etten ole ensi viikolla enää töissä”, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Ilmiö on Paavolan mukaan liitolle uusi, ja se pätee yhtä lailla Helsingissä kuin Kainuussakin. Hoitajat lähtevät eettisistä syistä, koska he kokevat laiminlyövänsä potilaita. Ennen on sinnitelty työkavereiden takia, mutta nyt työ jätetään nopeasti.

Kyselijät olivat etenkin vanhustenhoitajia, tosin joukossa on myös  mielenterveys- ja päihdetyöntekijöitä.

Vielä monikaan ei sentään vaihda alaa, vaan työpaikkaa: vaikka julkiselta yksityiselle, tai myös toisinpäin.

”Yksityiset palveluntuottajat ottivat tämän hyvin esille: ennen heille tuli käveleviä potilaita, jotka olivat hoidossa 3-5 vuotta. Nyt heille tulee potilaita, joista osa kuolee lähes heti, ja 3-5 vuotta on pudonnut 1,5 vuoteen.”