Viileä järvi Esplanadin alla

Helsinki yrittää päästä eroon hiiliriippuvuudestaan kylmävesivarastojen ja lämpöpumppujen avulla.

Kotimaa 25.07.2018 15:40
Mikko Huotari

Esplanadin puiston alla on iso järvi, jonka kylmän veden avulla viilennetään helteistä Helsinkiä. Maanalaiseen tekojärveen mahtuu 26 miljoonaa litraa vettä. Peruskallioon louhitun altaan syvyys on 40 metriä, pituus 80 metriä ja leveys 8 metriä.

Tekojärven avulla viilennettyä vettä ohjataan kaukojäähdytysjärjestelmään. Jäähdytystä käytetään etenkin kauppakeskuksissa, sairaaloissa ja toimistoissa, mutta yhä enemmän myös asunnoissa.

Helsingin omistaman energiayhtiö Helenin kylmävesivarasto on ollut käytössä kolme vuotta. Nyt jäähdytyskeskusta täydennetään uusilla, heinäkuussa käyttöön otettavilla lämpöpumpuilla. Noin kymmenen miljoonaa euroa maksaneen laitoksen jäähdytysteho on 50 megawattia, mikä kattaisi eduskuntatalon jäähdytystarpeen 35-kertaisesti.

 

Lämpöpumppujen ja kylmävesivarastojen tarkoituksena on tuottaa lämpöä ja jäähdytystä ekologisesti. Helenin tavoitteena on tuottaa neljännes energiasta uusiutuvilla energialähteillä vuonna 2025. Hiilenpolton lopettaminen Hanasaaren voimalassa 2024 tulee olemaan suuri muutos. Hanasaaren voimala tuottaa noin viidenneksen Helsingin tarvitsemasta lämmöstä.

Sisältö