”Jännittävää. Nyt tulee laatutavaraa!” – Suomalainen viina on väkevä vientituote

Lakeuden ohrasta ja rukiista tislataan alkoholia vientimarkkinoille. Vodkaa ja viskiä myydään tarinoilla pohjoisen luonnosta ja juurevista kylistä.
Kotimaa 3.9.2016 15:21
Teksti Petri Pöntinen – Kuvat Mikko Lehtimäki

Viljelijä Jussi Peltoniemi ja Kyrö Distilleryn Miko Heinilä tutkivat tislaukseen päätyvää ruista.

Hampailla sen tuntee, kypsän viljan.

Isäntä ja emäntä seisovat ohralaihossa ja pureksivat jyviä. Ympärillä avautuu satojen hehtaarien lakeus, kuivattu järvenpohja.

”Kun jyvä on kova, sen voi puida”, Pasi Anttila sanoo.

Jonna Anttila osoittaa toista sadonkorjuun merkkiä. Tähkä nuokkuu korren päässä.

”Se on räkys, niin kuin meillä sanotahan.”

Eteläpohjalainen tila Jalasjärven Luopajärvellä on 151 vuotta vanha, viidennessä polvessa. Anttilat kasvattavat emobroilereita ja viljelevät 120:tä hehtaaria, pääosin ohraa.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu