© OUTI KAINIEMI

Mistä hallitukset muistetaan?

Antti Rinteen hallitus tekee kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, mutta oppivelvollisuuden pidentäminen on linjauksista mieliinpainuvimpia.

näkökulma 04.06.2019 16:40
Roope Uusitalo
avatar - 'Roope Uusitalo

Ylen toimittaja Antti Pilke soitti yllättäen viime tammikuussa ja pyysi listaamaan, mitkä ovat olleet 2000-luvun hallitusten kauaskantoisimpia päätöksiä. Hankala kysymys. Moniko tämänkään lehden lukijoista enää muistaa, millainen hallitus Suomessa oli vaikka 2003–2007 tai miten sen päätökset muuttivat Suomea. Yritimme tutkijaporukalla silti vastata parhaamme mukaan. Tuloksena oli mielestäni oikein mielenkiintoinen juttu.

Entäpä jos sama toimittaja soittaisi uudestaan 20 vuoden päästä? Mitkä Antti Rinteen hallituksen saavutukset silloin vielä muistetaan?

 

Hallitusohjelman mukaan kiinteistö-, bensa-, alkoholi- ja tupakkaverot nousevat. Työn verotusta säädetään tavalla, joka pyrkii kannustamaan työntekoon ja pienentää tuloeroja. Hallitus pyrkii myös vähentämään eriarvoisuutta ja ehkäisemään syrjäytymistä. Sote-uudistus etenee ja sosiaaliturvaakin uudistetaan jälleen. Turvallisuuspoliittisiin haasteisiin vastataan asevelvollisuusarmeijalla ja armeijan kalustohankinnoilla. Talouskasvu kiihtyy ja työllisyys paranee.

Kirjoittaja on julkistalouden professori Helsingin yliopistossa.

Sisältö