Korruptioriski kasvaa

Tarkastajat ovat kertoneet viraston johdon puuttuneen tarkastusraportteihin ja muokanneen niitä kohteilleen mieluisammiksi. VTV:tä seuraavan neuvottelukunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok) on kehunut VTV:n organisaatiouudistuksen suuntaa tarkoituksenmukaiseksi.

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari pidätettiin virastaan häneen kohdistuvan polisiitutkinnan ajaksi. Poliisi selvittää muun muassa Yli-Viikarin lentopisteiden käyttöä ja VTV:ssä virkamiehen kanssa tehtyä työsopimusta. © Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Onko Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV lipsunut perustuslaillisesta tehtävästään? VTV on alkanut korostaa sparraajan, kumppanin ja kehittäjän roolia tarkastajan tehtävän kustannuksella.

Siitä todistaa tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien eli tarkastuskohteiden kanssa VTV:n uusi strategia vuodelta 2019. Linjausten myötä varsinainen tarkastustoiminta on merkittävästi vähentynyt.

”Kun katsotaan VTV-lakia ja tehtäviä, joita virastolle perustuslain sekä vaalirahoitus- ja puoluelain mukaan kuuluu, niin VTV on aivan ehdottomasti ja ainoastaan tarkastusyksikkö. Kehittämisorganisaatiota siitä on vaikea lain puitteissa tehdä”, sanoo hallintotieteen emeritusprofessori Ari ­Salminen Vaasan yliopistosta.

Hänen mukaansa linjausten muuttaminen edellyttäisi isompaa säädösmuutosta. Pelkästään ”omalla sisäisellä visioinnilla” laitos ei voi muuttua toiseksi. Salminen tulkitsee, että johto on halunnut etsiä virastolle uutta roolia.

Sisältö