Kenen vastuulla kuolema?

Suomen viranomaisten vastuu loppuu sillä hetkellä, kun turvapaikkapäätös on tehty, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen.

suoraan sanoen
Teksti
Milka Valtanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yle kertoi 12. helmikuuta Suomesta Irakiin palautetusta turvapaikanhakijasta, joka ammuttiin kuoliaaksi pian palautuksen jälkeen. Kenen vastuulla miehen kuolema on, sisäministeri Kai Mykkänen?

”Suomen viranomaisten vastuu rajoittuu siihen, että päätöksenteon hetkellä on ollut riittävä varmuus siitä, ettei hakijaan kohdistu henkilökohtaista uhkaa kotimaassaan. Tapauksen traagisuudesta huolimatta emme voi sanoa jälkikäteen, onko tapaus varmuudella johtunut seikoista, jotka hakija on tuonut esiin hakemuskäsittelyssä.”

Olivatko viranomaiset riittävän varmoja siitä, että miehen olisi turvallista palata Irakiin?

”Luotan siihen, että Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus sekä tässä tapauksessa myös korkein hallinto-oikeus ovat arvioineet tilanteen parhaansa mukaan.”

Päättyykö Suomen vastuu turvapaikanhakijoista siis valtion rajalla?

”Suomi ei voi ottaa vastuuta siitä, miten ihmisten elämä jatkuu kohdemaassa. Jos 20 000 ihmistä saa kielteisen päätöksen ja he palaavat kotimaahansa, on tilastollisestikin selvää, että osalle heistä tulee myös ikäviä tapahtumia eteen, varsinkin Irakin tapaisessa maassa, joka ei ole yhtä turvallinen maa kuin vaikkapa Pohjoismaat.”

Eli Irak on vaarallinen mutta riittävän turvallinen, jotta sinne voi palauttaa ihmisiä?

”Maahanmuuttovirasto arvioi puolen vuoden välein turvaluokituksia. Esimerkiksi Irakissa ja Afganistanissa on alueita, joille voi palauttaa, jos katsotaan, ettei hakijaan kohdistu henkilökohtaista uhkaa.”

Jatkuvatko palautukset Irakiin samaan tapaan kuin tähän asti?

”Palautukset jatkuvat, kuten muistakin Pohjoismaista. Jokainen palautettava tutkitaan erikseen, kuten tähänkin asti. Vaikka tämä on äärimmäisen surullinen tapaus ja jokainen menetetty henki on mittaamattoman arvokas, tämä ei tietenkään ole koko kuva. Viime vuonna yli 1 000 turvapaikanhakijaa palasi vapaaehtoisesti Irakiin.”

Onko Suomen palautuskäytäntö liian ankara?

”Se, että tietyille alueille voidaan palauttaa, on varsin perustellusti arvioitu. Kysymys on siitä, pystymmekö riittävän hyvin arvioimaan henkilöön kohdistuvia uhkia kussakin paikassa, jonne palautetaan. En ota kantaa siihen, onko mahdollisuuksia tai tarvetta tehdä lisätoimia.”

Millaisen kuvan tämä tapaus ja Suomen palautuskäytäntö antavat Suomesta?

”Ennen kaikkea tapaus antaa sen kuvan, että Irakissa on paljon väkivaltaa. Yksittäistapaus ei muuta kokonaiskuvaa Suomesta.”

Maahanmuuttovirasto sanoo noudattavansa voimassa olevaa lakia. Onko laki kunnossa?

”Sitä tässä jatkuvasti täytyy arvioida, onko prosessi riittävän perusteellinen ja tarvitseeko siihen kiinnittää lisää huomiota.”