Intian pääministeri SK:lle: ”Kasvun on hyödytettävä köyhiä”

Manmohan Singhin mukaan ratkaisevassa asemassa on koulutus.
Kotimaa 13.10.2006 08:00
EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso (vas.), Intian pääministeri Manmohan Singh, pääministeri Matti Vanhanen ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana Helsingissä 13. lokakuuta 2006. © Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Manmohan Singh ottaa Suomen Kuvalehden toimittajan vastaan samassa New Delhin työhuoneessa, jossa ovat työskennelleet kaikki Intian itsenäisyyden ajan pääministerit mukaan lukien Jawaharlal Nehru ja Indira Gandhi.

Brittien vuonna 1920-luvulla rakentama hallintopalatsi huokuu valtaa. Pääministeri istuu tummalla paneelilla päällystetyn työhuoneensa sohvalla odottamassa. Vaikka kyseessä on Singhin syntymäpäivä ja aikataulu on tiukka, pääministeri on tapansa mukaan tyyni ja puhuu hyvin selkeästi.

Juuri Kuubasta ja Brasiliasta palannut Singh suuntaa vielä Etelä-Afrikkaan ennen Helsingissä 13. lokakuuta pidettävää EU-Intia-huippukokousta. Kyse on hänen ensimmäisestä virallisesta pääministerivierailustaan Suomessa.

Millaisina näette Intian ja Euroopan unionin väliset taloudelliset ja poliittiset suhteet, mitä odotatte Helsingin huippukokoukselta?