Hyviä tuloksia – pörssiyhtiöt nousivat ylös kuopasta

Kotimaa 12.2.2011 14:01
Rautaruukki Rautaruukin Raahen tehdas on nykyaikainen ja tehokas, mutta yhtiön tulosta se ei ole pelastanut. Kuva Markku Ruottinen / Lehtikuva.

Pörssiyhtiöt kohensivat viime vuonna tuloksiaan reippaasti. Ne eivät kuitenkaan saavuttaneet vuoden 2007 tulosennätystään.

Helsingin pörssissä noteeratut yhtiöt ovat toipuneet viennin romahduksesta ja taantumasta hämmästyttävän nopeasti. Kaikkien pörssiyhtiöiden nettotulos nousi viime vuonna noin 15 miljardiin. Ne jakavat tuloksestaan tänä vuonna osinkoja 9-9,5 miljardia euroa, arvioi varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo.

”Muutos on hämmästyttävän suuri ja voimakas. Pörssin teollisuusyhtiöiden nettotulos Nokia pois laskien alkaa olla jo vuosineljännestasolla kaikkien aikojen huipussa”, Angervuo sanoo.

Yritysten kirjo on kuitenkin laajaa. Melkein viidennes pörssiyhtiöistä teki vielä viime vuoden viimeisellä neljänneksessä tappiota. Pahimmillaan vuoden 2009 alkupuolella tappiolla oli lähes puolet pörssiyhtiöistä.

Yritysten tulevaisuutta on tällä hetkellä vaikea ennustaa. Paljon riippuu siitä, mihin suuntaan Euroopan ja Yhdysvaltain velka- ja finanssikriisi kehittyvät. Jos tilanne pysyy hallinnassa, eQ ennustaa, että pörssiyhtiöiden yhteen laskettu nettotulos nousee tänä vuonna 17,9 miljardiin euroon eli lähelle ennätysvuoden 2007 tasoa. Perusteollisuuden eQ ennustaa ylittävän kaikkien aikojen ennätyksensä.

Angervuo muistuttaa, että esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa odotukset ovat taas valoisat. Saksan elinkeinoelämän uskoa tulevaisuuteen mittaava Ifo-indeksi ei ole 1990-luvun jälkeen ollut koskaan niin korkealla kuin nyt. Samoin USA:n ostopäälliköiden indeksi on noussut rajusti vuoden 2009 pohjalukemista.

Korot eivät paina

Pörssin teollisuusyhtiöiden hyvä kannattavuus johtuu ennen muuta siitä, että niillä on kannettavanaan kevyt velkataakka. Rahoituskulut vievät keskimäärin vain pari prosenttiyksikköä yritysten liikevoitosta. Suurilta ruumiilta on tämän vuoksi Suomessa tällä kertaa säästytty.

Teollisuuden kevyt tase on ollut myös pankkien onni. Helsingin pörssissä noteerattujen rahoitusalan yritysten luottotappiot jäivät yllättävän pieniksi ja niiden nettotulokset olivat viime vuonna samaa tasoa kuin ennätysvuosina 2006 ja 2007. Nordealla ja Pohjola Pankilla ei ole myöskään suuria riskejä euroalueen heikoimmissa lenkeissä, Kreikassa, Irlannissa, Portugalissa ja Espanjassa. Niitä ei ole myöskään Danske Bankin omistamalla Sampo Pankilla.

Konepajateollisuuden tähti on tuttuun tapaan Kone, joka yli kymmenen vuotta on parantanut tulostaan tasaiseen tahtiin. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiön rahoituseristä riisuttu tulos oli jo 16 prosenttia liikevaihdosta. Myös Metso ja Wärtsilä pääsivät jo viime vuonna hyvään vauhtiin, mutta Kone on nousujohteisuudessaan lyömätön.

Perusteollisuudessa on vielä mahdollisuuksia nykyistä paljon parempaan. Esimerkiksi suuret metsäyhtiöt ovat kääntäneet satojen miljoonien eurojen tappionsa voitoksi, mutta niiden tulos ennen veroja oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä reilusti alle puolet 2000-luvun alun huipputasoista.

Perusmetalli heikoilla

Vielä heikommin ovat metalliteollisuusyhtiö Outokummun ja Rautaruukin asiat. Outokummulla kymmenestä viimeisestä vuosineljänneksestä vain yksi on ollut nipin napin voitolla. Rautaruukkikin valahti viime vuoden viimeisellä neljänneksellä jälleen tappiolle.

Myös Nokian parhaat päivät ovat jääneet kauas taakse. Yhtiön tulos rahoituserien jälkeen jäi viime vuonna reippaasti alle kymmeneen prosenttiin liikevaihdosta. Huippuvireessä tämä Nokian tunnusluku oli yli kaksinkertainen. Yhtiön tuoreella toimitusjohtajalla Stephen Elopilla on tiukat paikat, kun hän yrittää saada sijoittajat uskomaan, että käänne parempaan on tapahtunut.

Jollekin toiselle yritykselle kuin Nokialle alle kymmenen prosentin liikevoitto olisi aivan kohtuullinen, mutta markkinoiden tuomio on ollut Nokialle tyly. Yhtiön kaikkien aikojen pörssikurssista on yksi seitsemäsosa jäljellä, ja Nordea on ajanut markkina-arvolla mitattuna ohi.

TeliaSonerakin alkaa olla Nokian kanssa saman arvoinen, eikä Fortumkaan ole kuin kolmanneksen Nokiaa halvempi yhtiö.

Fortum onkin vahvan asemansa ansiosta lyömätön rahakone. Rahoituskulujen vähentämisen jälkeen Fortumin tulos heiluu 30-40 prosentin välillä liikevaihdosta. ”Fortumin tulos on ryöstö”, Angervuo kommentoi.