Temppu ja miten se tehdään

Hype-musikaali oli sponsorirahan haalimisen klassikko.

sk 25 vuotta sitten 29.11.2019 06:00
SK 48/1994 (2.12.1994) Hannele Jäämeri: ”Temppu ja miten se tehdään”
SK 48/1994 (2.12.1994) Hannele Jäämeri: ”Temppu ja miten se tehdään”

Valtion taidemuseo on ARS 95 -näyttelyä varten ensimmäistä kertaa palkannut ulkopuolisen ammattimiehen hoitamaan sponsorirahan hankintaa. Tom Merilahti teki sen jo Hype-musikaalilla.

 

Lennä Helsinkiin, saat edullisen ARS-matkan ja majoituspaketin! Kuulutko sponsorifirman sidosryhmiin? Saat ehkä edullisen lipun taidenäyttelyyn tai pääset suorastaan erityisjuhliin Ateneumin tiloihin. Vai haluatko koko näyttelytapahtuman CD-romilla?

Tom Merilahti vakuuttaa, ja osoittaa käytännössä, että yritysmaailmasta on mahdollista saada rahaa kulttuurille. ”Yritykset haluavat uudistua ja alkavat nähdä kulttuurin mahdollisuudet.”

Merilahti löytyi ARSin palvelukseen ns. viidakkorummun kautta. Hän on työskennellyt sponsoritoiminnan parissa jo jonkin aikaa, mutta hankki kannuksensa kulttuurin alueilla järjestämällä Ruotsalaisen teatterin kaikkien aikojen menestyksen, Hype-musikaalin rahoituksen viime vuonna.

Hypen päätukijalle Aktia-pankille Merilahti ideoi nuorisolle tarkoitetun Hype-card-pankkikortin. Pankki haaveili 12 prosentin noususta asiakaskunnassaan, mutta saikin 50 prosentin kasvun. Ja toisinpäin: kun Hype-kortin mainokset levisivät televisioon, teatterilippujen myynti kaksinkertaistui heti.

Myös ARS 95:ssä Merilahti lähtee ajatuksesta, että sponsorin on saatava täysi hyöty sijoituksestaan. ”Pyyteettömien mesenaattien aika on ohi.”

Hannele Jäämeri

SK 48/1969 (28.11.1969) ”Tom M’Abako ja me muut” (pääkirjoitus)

SK 48/1969 (28.11.1969) ”Tom M’Abako ja me muut” (pääkirjoitus)

Tom M’Abako ja me muut

Suomalaiset ovat onnekseen kaukana rotuongelmista. Siksi ymmärrämme niitä sangen pintapuolisesti. Nurinkurisesta suhtautumisesta tv antoi äsken kuvaavan esimerkin. Kyseessä oli näytelmä tansanialaisesta, joka opiskelee Hankenissa. Tom hankkiutuu vapaisiin sukupuolisuhteisiin Lenan kanssa. Julmat vanhemmat erottavat nuoret ja käyttävät vaikutusvaltaansa niin, että sulhaskandidaatti saa työpaikastaan potkut.

Tällaistahan toki voi tapahtua, mutta riippumatta ihon väristä vanhemmat olisivat voineet päätyä samanlaiseen ratkaisuun. Seka-avioliitot eivät sitä paitsi ole mikään ratkaisu.

Avainsanat
Sisältö