Huoltovarmuuskeskus salaa muiden suojainkauppiaiden nimet

Toimitusjohtaja Tomi Lounema ei nähnyt ennen irtisanoutumistaan pitämässään tiedotustilaisuudessa ongelmaa yhteistyökumppaneiden nimien julkaisussa.
Kotimaa 22.4.2020 17:21
LEHTIKUVA / HANDOUT / HUOLTOVARMUUSKESKUS © Lehtikuva/Huoltovarmuuskeskus

Huoltovarmuuskeskus vastasi tänään 22. huhtikuuta kieltävästi Suomen Kuvalehden tietopyyntöön saada lista keskukselle suojaimia myyneistä yrityksistä.

Toimitus pyysi 14. huhtikuuta tiedot kaikista yrityksistä, joilta Huoltovarmuuskeskus on vuonna 2020 tilannut suojavälineitä. Lisäksi pyydettiin muut julkiset tiedot tehdyistä kaupoista.

Huoltovarmuuskeskus kieltäytyi antamasta tietoja.

”Sopimuskumppanit suojavarustehankinnoissa, kuten suojavarustekauppoihin liittyvät tiedot ja asiakirjat ovat salassa pidettäviä”, Huoltovarmuuskeskuksen lakimies Taru Mellin ilmoitti sähköpostitse.

Perusteluissa Huoltovarmuuskeskus mainitsee kaksi julkisuuslain salaamispykälän kohtaa. Toinen koskee liikesalaisuutta ja toinen muun muassa varautumista poikkeusoloihin.

Jälkimmäisessä kohdassa kuitenkin edellytetään, että asiakirjan luovuttamisen tulee aiheuttaa vahinkoa tai vaarantaa turvallisuutta. Myös liikesalaisuuden osalta on osoitettava, että tiedon luovuttaminen aiheuttaisi vahinkoa elinkeinonharjoittajalle.