Hullut sopulit delfiinijahdissa: Apua haettiin jopa Supon pojilta ja kriisiviestinnän asiantuntijalta

Uutisanalyysi: Suomalainen media seurasi hetki hetkeltä neljää eväkästä.
Kotimaa 29.8.2016 15:32

Särkänniemen delfiinit Leevi, Delfi, Veera ja Eevertti Attica Parkin delfinaariossa Ateenan lähellä Kreikassa 28. elokuuta 2016. © VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Suomalaiseen mediaan mahtuu vain yksi uutinen kerrallaan.

Viikonloppuna uutinen oli Särkänniemen neljä delfiiniä, jotka siirrettiin Tampereelta Kreikkaan. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 27.–28. elokuuta paikalla oli myös eläinsuojelujärjestö Animalia.

Ei mennyt kauan, kun paikalla oli myös Iltalehden toimittaja, joka raportoi delfiinien siirrosta. Ja kun jossakin yritetään ”salaa” lastata vaikkapa neljä eväkästä rekka-autoon, siirtää ne lentokoneeseen ja kuljettaa Kreikkaan, on paikalla myös kaikki muutkin tiedonvälittelijät.

Yle muun muassa seurasi ”hetki hetkeltä” delfiinien siirtoa. Veronmaksajien rahoilla toimiva mediatalo kertoi muun muassa niinkin tärkeitä tietoja, että delfinaarion ympärille pystytettiin työmaa-aita. Paikalle saapui myös trukki ja kaksi suurta kuorma-autoa, osattiin uutisessa selostaa.

Tiedonjanoa sammutettiin oikein urakalla.

Aamulehti osasi kertoa, että delfiinit saatiin lastattua rahtikoneeseen öisellä Pirkkalan lentoasemalla. Jo aiemmin Suomen Tietotoimisto STT oli siteerannut Aamulehden ”skuuppia”, joka kertoi, että delfiineille on haettu siirtolupaa.

Delfiinit siirrettiin Kreikkaan, koska Särkänniemen delfinaario suljettiin ja eläimet tarvitsivat ”uuden kodin”. Animalian mukaan paikka oli väärä, mutta delfiinit omistavien mukaan oikea ja asiantuntijoiden sekä eläinlääkäreiden hyväksymä.

Mutta tämä on sivuseikka. Salassa on yritetty siirtää. Hyi.

 

Särkänniemen johto ei tiedottanut siirto-operaatiosta kenellekään ja toimitusjohtajaa ei tavoitettu median tentattavaksi.

Yle, iltapäivälehdet, Helsingin Sanomat, MTV ja STT pommittivat herkeämättä toimitusjohtajan puhelinta. Medioissa on todennäköisesti tuskailtu tähän tapaan:

On se nyt saatana, kun ei vastata ja kerrota, miksi, mihin ja ennen kaikkea miksi meille ei ole heti kerrottu näitä tietoja, jotka arvatenkin kiinnostavat koko Suomea, sillä me kerromme tästä asiasta ”hetki hetkeltä”. Ja kun me kerromme asiasta hetki hetkeltä, niin silloin on ihan helvetin tärkeästä asiasta kyse.

Mutta ei. Toimitusjohtaja ei vastannut puhelimeen. Tarvittiin poliisi vahvistamaan siirtouutinen MTV:n toimittajalle.

Sitten vihdoin.

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä kertoi sunnuntaina 28. elokuuta mediatiedotteessa, että turvallisuusviranomaisten ohjeiden mukaisesti Särkänniemi ei tiedottanut siirrosta etukäteen.

Poliisi hämmentyi. Ylen uutisessa kerrottiin, että Sisä-Suomen poliisilaitoksen komisario Ismo Nykopp ”ei purematta niele” Särkänniemen toimitusjohtajan väitettä delfiinien siirron ”salaamisyrityksestä”.

Väite piti siis purra mössöksi, jotta se olisi helpompi niellä. Ja ei mennyt kuin tovi, kun STT oli kilauttanut suojelupoliisiin ja pureksinta jatkui. Supon pojat enimmiltä kiireiltään vahvistivat STT:lle, ettei Supo ole kehottanut Särkänniemeä salaamaan siirto-operaatiota.

Näin tuli usean toimittajan työpanoksen voimin selväksi ainakin se, että Särkänniemen johto oli ihan omilla aivoillaan toteuttanut viestintästrategiaansa.

Samaa median sinnikkyyttä tosin ei käytetty, kun Tulli kertoi valheellisesti perjantaina 26. elokuuta paljastaneensa Suomen suurimman ”nettihuumekauppaorganisaation”. Mediat eivät Tulliin soitelleet ja asian todellista tilaa tivanneet.

Mutta se on sivuseikka. Delfiinit. Ne kiinnostavat.

 

Kaiken delfiinitohinan lomassa tiedonvälittäjä Yle oli kerennyt haastatella jopa kriisiviestinnän asiantuntija Katleena Kortesuota. Hän osasi sanoa, että Särkänniemen johdon olisi ollut järkevää kertoa avoimesti etukäteen koko operaatiosta.

”Kriisiviestinnässähän kaiken ydin on avoimuus, niin pitkälle kuin sen voi tehdä vaarantamatta turvallisuutta”, Kortesuo sanoi Ylelle.

Delfiiniuutisointi huipentui, kun Tampereen pormestari ja Särkänniemen hallitus viikonloppukiireiltään ennättivät kommentoimaan tätä merkittävää uutisspektaakkelia. Tietysti he paheksuivat salailua ja surkeaa tiedottamista.

Selvitys on tulossa. Joskus. Sitten se ei kiinnosta todennäköisesti enää ketään ainakaan hetki hetkeltä.

 

PS: Delfiinit voivat hyvin. Suomalaisen median voinnista ei ole tietoa. Katso alla olevasta videosta, millainen eläin se on.