Huippu-urheilu ei kärsi rahapulasta – Tutkija: ”Paljon enemmän julkisia varoja kuin annetaan ymmärtää”

Nykyjärjestelmään on järjetöntä pumpata lisää rahaa, sanoo Mikko Salasuo.
Kotimaa 24.8.2016 12:16
Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen kantoi Suomen lippua Rion olympialaisten päättäjäisissä 3. elokuuta 2016. © ANTTI AIMO-KOIVISTO / Lehtikuva

Suomen olympiahistorian huonointa menestystä Rion olympialaisissa on selitetty muun muassa rahapulalla. Tutkija Mikko Salasuo kuitenkin näpäyttää, että huippu-urheilun saama rahoitus on lisääntynyt kaiken aikaa.

”Valtion budjeteista laskettuna vuosina 2004–2013 huippu-urheilun rahoitus on kasvanut 174 prosenttia”, Salasuo sanoo. ”Puolet tästä ajasta on sitä paitsi taloudellisen taantuman aikaa.”

Salasuon mielestä huippu-urheilun tukeminen julkisin varoin on täynnä epäselvyyksiä. Huippu-urheiluun käytettyjen julkisten varojen todellinen määrä on hämärän peitossa. Julkisessa keskustelussa käytetään paljon eri lukuja, jotka saattavat joiltakin osin pitää paikkansa, mutta eivät anna kovin hyvää kuvaa kokonaissummasta.

Esimerkiksi Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun johtaja Sami Kalaja sanoi, että Suomessa Olympiakomitean huippu-urheilun budjetti tälle vuodelle oli vähän yli 6 miljoonaa. Suomen olympiajoukkueen johtaja Mika Kojonkoski kertoo, että Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on joutunut toimimaan 10 miljoonan euron vuosibudjetilla.