Sairastelua ja nuorisopula

Suomen hiihtomenestys on tällä kaudella ollut kahden hiihtäjän varassa.

suoraan sanoen 10.01.2019 15:40
Simo Arkko

Suomen hiihtomaajoukkueen tulokset ovat jääneet vaisuiksi, jos Krista Pärmäkoskea ja Iivo Niskasta ei oteta huomioon. Oletko tyytyväinen joukkueen suoritukseen, Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto?

”En voi olla täysin tyytyväinen. Olen odottanut, että useampi hiihtäjä olisi lähempänä kärkeä, mutta kauden alku on mennyt suurin piirtein samalla kaavalla kuin aikaisempinakin vuosina.”

Mistä heikohko menestys on johtunut?

”Kuten keväällä puhuin, sukupolvenvaihdos tulee väistämättä näkymään, kun Aino-Kaisa Saarinen, Matias Strandvall ja Toni Ketelä lopettivat. Olemme tarkoituksella nostaneet nuoria hiihtäjiä maajoukkueeseen. Heiltä ei ihan vielä voi odottaa podium-sijoituksia, mutta uskon, että lähitulevaisuudessa kylläkin.”

Anne Kyllösen selkäoperaatio näkyy varmasti, sillä hän ei ole pystynyt harjoittelemaan täysipainoisesti. Myös ylikuormitustilasta kärsineen Kerttu Niskasen poissaolo tuntuu, sillä hän on taistellut usein kärkipään sijoituksista.”

Entä mistä Matti Heikkisellä kiikastaa?

”Matilla on vielä haasteita. Hänellä on ollut terveydellisiä ongelmia. Ne on osin selätetty, mutta hän ei vielä ole valmis kilpailemaan. Hän palaa, kun on varmasti terve. Hänen tähtäimensä on Seefeldissä.”

MM-kisat Itävallan Seefeldissä alkavat 19. helmikuuta. Mitä vielä ehtii tehdä, jotta kunto on MM-kisoissa kohdillaan?

”Urheilijoilla on yksilöllisiä valmistautumissuunnitelmia. Maajoukkueella on kaksi valmistavaa leiriä, joihin suurin osa osallistuu. Toinen on korkealla Seiser Almissa ja toinen Seefeldin kisakorkeudessa Toblachissa. Ylipäätään harjoittelu on silloin kevyempää, keskitytään vielä tekniikan hiomiseen ja haetaan terävyyttä.”

Mitkä ovat MM-kisojen tavoitteet?

”Virallista tavoitetta ei vielä ole asetettu. Menestyjät tavoittelevat varmasti henkilökohtaisia mitaleita niin kuin viime vuonnakin. Kristan henkilökohtaisena valmentajana voin sanoa, että hänen päätavoitteensa on henkilökohtainen kultamitali. Uskoisin, että Iivonkin tavoite on 15 kilometrin kulta. Odotamme myös, että miesten tai naisten viestijoukkue palaisi mitalikantaan.”

Miten suomalainen maastohiihto mielestäsi voi tällä hetkellä?

”Tilanne ei tietenkään ole erinomainen. Suurin huoli on siinä, että nuorten sarjoista ei löydy riittävästi haastajia A-maajoukkueeseen. Jos katsoo tilastoja kuudelta viime vuodelta, niin Venäjällä on 49 mitalia nuorten MM-kisoista, Suomella kaksi.”

”Laji pitäisi saada houkuttelevammaksi ja järjestelmä sellaiseksi, että olisi nuoria haastajia. Taso maajoukkueen ja haastajaryhmän välillä on liian iso eikä aitoa kilpailua synny edustuspaikoista.”

Avainsanat
Sisältö