Herätys, kansanedustajat: Kansa maksaa virkamiehen loikan bisnesmaailmaan – Muuttakaa lakia

Eduskunta voi palauttaa puutteellisen lakiesityksen uudelleen valmisteluun.
Kotimaa 30.9.2016 15:31
Ministerit ja kansanedustajat koolla eduskunnan suullisella kyselytunnilla 4. helmikuuta 2016.
Ministerit ja kansanedustajat koolla eduskunnan suullisella kyselytunnilla 4. helmikuuta 2016. © MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva

Valtion virkamieslakiin on tulossa säännös karenssisopimuksesta, jolla voidaan rajoittaa arkaluonteisten tietojen kanssa työskennelleen virkamiehen siirtymistä yksityisen työnantajan palkkalistoille.

Karenssiaika olisi maksimissaan vuoden. Lakiesitys mahdollistaa sen, että virkamiehelle maksetaan täyttä palkkaa tuolta ajalta ja valtio eli veronmaksajat maksaa palkan kokonaan.

Suomen Kuvalehti kysyi lainvalmisteluvastuussa olevalta valtiovarainministeriön henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosaston osastopäällikkö Juha Sarkiolta, mietittiinkö lainvalmistelussa lainkaan sitä, että virkamiehen palkan karenssiajalta maksaisi kokonaan tai edes puoliksi yritys, johon virkamies siirtyisi.

”Ei tällaista asiaa mietitty. Lain lähtökohta on se, että henkilö, joka on sitoutunut karenssiin, ei aktiivisesti hakeutuisi tällaisiin tehtäviin. Karenssisopimus toimisi ennalta ehkäisevästi. Maksuvelvollinen on vanha työnantaja, joka käytännössä kieltää menemästä karenssisopimuksen mukaiseen, uuteen työhön”, Sarkio sanoo.