Henkilökysymykset ovat keskustan kenttäväen mielipuuhaa – ja nyt puheenjohtajaa voi vaihtaa vaikka kolmesti samalla hallituskaudella

Uutisanalyysi: Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni ovat keskustan puheenjohtajakisan kärkikaksikko, mutta seuraavissa eduskuntavaaleissa puoluetta voi johtaa esimerkiksi Annika Saarikko.
Keskustan Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen eduskunnassa toukokuussa 2018.
Keskustan Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen eduskunnassa toukokuussa 2018. © HEIKKI SAUKKOMAA / Lehtikuva

Eduskuntavaaleissa 18 paikan murskatappion kärsineen keskustan kenttäväki pääsee paneutumaan mielipuuhaansa eli henkilökysymyksiin. Usein vaalitappiossa uhrataan puoluesihteeri, nyt kuitenkin puheenjohtaja Juha Sipilä teki oman johtopäätöksensä ja vetäytyy rivikansanedustajaksi.

Uusi puheenjohtaja valitaan 7. syyskuuta pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa. Pesti on lyhyt, koska keskustalla on sääntömääräinen puoluekokous jo kesäkuussa 2020.

Sipilän seuraajaksi on tarjottu useita keskustapoliitikkoja, mutta kukaan ei ole vielä virallisesti ilmoittautunut kisaan. Ennakkoarvioissa vahvimmilla ovat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni.