Helsingin piispalla on poikkeuksellista vaikutusvaltaa – ja niin voisi olla muillakin piispoilla

Eero Huovisen aikana Helsingin piispa nousi valtakunnalliseksi keskustelijaksi.
Kotimaa 16.8.2017 14:36
Ehdokkaat Helsingin piispaksi: Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka (vas.), Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo ja Helsingin yliopiston professori Jaana Hallamaa Sanomatalossa Helsingissä 14. elokuuta 2017.
Ehdokkaat Helsingin piispaksi: Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka (vas.), Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo ja Helsingin yliopiston professori Jaana Hallamaa Sanomatalossa Helsingissä 14. elokuuta 2017. © RONI REKOMAA / Lehtikuva

Helsingin piispalla on ollut viime vuosikymmenet näkyvä rooli keskustelijana paitsi kirkossa myös muussa yhteiskunnassa.

Marraskuun alussa 2017 eläkkeelle jäävä Irja Askola, 64, on ollut piispakautensa aikana vähintään yhtä näkyvästi julkisuudessa kuin Turun ja Suomen arkkipiispa Kari Mäkinen. Askolalta on pyydetty kommentteja ahkerasti.

Puhdasta sattumaa se ei ole, mutta ei suoraan piispan tehtävästäkään lähtöisin.

Varsinkin Askolan tullessa valituksi piispaksi vuonna 2010 hän sai paljon huomiota sen takia, että hän oli Suomessa ensimmäinen piispan tehtävään valittu nainen.

Tämän jälkeen hän on ollut esillä muun muassa myönteisestä suhtautumisestaan sukupuolineutraaliin avioliittolakiin ja maahanmuuttajiin