Helsingin oululaiset keräävät rahaa Oulun yliopistolle

Kotimaa 5.9.2010 06:00

”Ainutlaatuinen hanke”, luonnehtii rehtori Lauri Lajunen Rössypottuseuran varainkeruuta Oulun yliopiston hyväksi.

Pääkaupunkiseudulla asuvien oululaisten järjestö Rössypottuseura (RPS) aloitti 4. syyskuuta varainkeräyksen Oulun yliopiston hyväksi. RPS:n ja Pohjois-Pohjalaisen osakunnan järjestämässä tilaisuudessa oli paikalla kolmisensataa oululaista ja Oulun ystävää.

Helsingin Ostrobotnialla järjestetyn tilaisuuden tähtiesiintyjänä oli ortopedi Sakari Orava, Oulun yliopiston maailmankuulu kasvatti. Oravan urheilukirurgisen uran tunnetuin operaatio on David Beckhamin akillesjänneleikkaus keväällä 2010.

Rössypottuväki kerää rahaa kotiseutunsa yliopistolle muun muassa huutokaupalla, jossa myydään Oulun ensimmäisen opiskelija-asuntolan kansalaiskeräykseen 1954 lahjoitettuja malmilohkareita.

Rehtori Lauri Lajunen kertoi Bottalla, että Oulun yliopisto on kerännyt yksityisiltä lahjoittajilta 4,7 miljoonaa euroa. Lisäksi on saatu ”lähes varma” lupaus puolesta miljoonasta eurosta. Yliopisto hankkii varoja muun muassa myymällä 100 ja 200 euron juhlamitaleita.

Yhdestä eurosta 3,5 euroa

Yliopistojen rahankeruussa on nyt meneillään loppukiri. Taustalla on uusi yliopistolaki, jonka mukaan yliopistot vastaavat itse maksuvalmiudestaan ja vakavaraisuudestaan.

Sitä paitsi juuri nyt niillä on erityinen lisäkannustin kartuttaa rahastojaan. Valtio on nimittäin luvannut antaa 2,5-kertaisen lisän rahapottiin, jonka yliopistot pystyvät keräämään tämän vuoden loppuun mennessä.

Tämän vivun ansiosta yhden euron lahjoitus yliopistolle kasvaakin lopulta 3,5 euron suuruiseksi.

Hanken – siis Svenska Handelshögskolan – on Kauppalehden tietojen mukaan jo ylittänyt 10 miljoonan euron tavoitteensa saatuaan ruotsalaiselta Erling-Perssonin perheen säätiöltä 2,5 miljoonaa euroa. Hankenin keräämät rahat nousevat 11,1 miljoonaan euroon.

Hankenin rehtori Eva Liljeblom kertoi Kauppalehdelle, että kolmasosa kerätyistä varoista on saatu ulkomailta.

Tampereen yliopisto on kerännyt miljoona euroa ja saavuttanut samalla tavoitteensa.

Kauppalehti kertoi, että TKK:n, Helsingin kauppakorkeakoulun ja Taikin fuusiosta syntyneen Aalto-yliopiston keruutavoitteesta puuttui syyskuun alussa 37 miljoonaa.

Säätiömuotoiset Aalto ja Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) painivat kuitenkin omassa sarjassaan, sillä niiden keruutavoitteet ovat selvästi suuremmat kuin Suomen muiden, niin sanottujen julkisoikeudellisten yliopistojen.

Aalto-yliopiston tavoitteena on saada kokoon 200 miljoonaa euroa. Jos tavoite toteutuu, valtion panos nousee 500 miljoonaan euroon ja koko säätiöpääoma yhteensä 700 miljoonaan euroon. TTY:n tavoite taas on kerätä yksityisiltä lahjoittajilta 50 miljoonan euron pääoma.