Hävittäjälentäjien terveys tuhoutuu Suomen taivaalla

SK:n arkistoista: Jukka Harajärven selkäranka rikkoutui Hawkin ohjaamossa.
Petri Pöntinen
Kotimaa 22.3.2014 18:00
Lentosää oli ihanteellinen 3. syyskuuta 2009. Taivas oli syvän sininen ilmavoimien koelentokeskuksen yllä Jämsän Hallissa. Hävittäjälentäjä Jukka Harajärvi nousi ilmaan Hawk Mk51 -koneella, jossa oli uusittu lasiohjaamo. Kolmentoista kilometrin korkeudessa hän käänsi suihkuharjoituskoneen selän kaut...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Ilmataistelut, jotka perustuvat ihmisen fysiikkaan on jo käyty. Kun Suomi valitsee uuden koneen hornettien tilalle kannatta todella ottaa huomioon miehittämätön lavetti,jossa on hyvä tutka ja kameravarustus. Nörtti voi tehdä nopeamman ja tiukemman kurvan, kuin pilotti koneessa,eikä lähde taju. Helikopterit ja kuljetuskoneet kaipaavat yhä ihmistä.Kaikkien koneiden omasuojajärjestelmät perustuvat havaintoon,sokaisuun ja väistöön.
Maataistelukoneet, jotka taistelevat kuten metsästäjä, ovat edelleen ihmisen hommia.Sillä vältetään sivulliset uhrit maassa paremmin, kuin jos nörtti tuhoaa kohteen lennokilla. Suomi voisi tuottaa lennokkeja ja siihen sopivia järjestelmiä itse. Ruotsalaisten kannattaisi rakennella hävittäjäänsä pilotin tilalle robotti, jota ohjaa nörttipilotti maasta yhdessä tietokoneen kanssa.