Hävittäjäkauppiaat ajavat asemiin

Lobbareita ja viestintätoimistoja palkataan, vaikka Juha Sipilä kritisoi niitä kovasanaisesti viikonloppuna.

hävittäjät
Teksti
Jyri Raivio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti viime viikon lopussa neljän maan eli Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustushallinnoille yli 300-sivuisen asiakirjan. Se oli tietopyyntö näissä maissa valmistettavista monitoimihävittäjistä, joiden joukosta Suomi valitsee HX:n eli seuraajan nykyisille Hornet-hävittäjille.

Tietopyyntö on lavea muutenkin kuin sivumäärältään. Siinä pyydetään tietoja pääehdokkaiden eli brittien Eurofighter Typhoonin, ranskalaisten Rafalen, ruotsalaisten Saab Gripen E:n ja yhdysvaltalaisten Lockheed-Martin F-35:n ja Boeing F/A-18 E/F Super Hornetin lisäksi myös kahdesta vanhemmasta konetyypistä, Boeingin F-15:sta ja Lockheed-Martinin F-16:sta. Ne ovat 2020-luvun jälkipuoliskolla käytöstä poistettavien suomalais-Hornetien ikätovereita.

Logistiikkalaitos haluaa tietoja myös valmistajien tarjoamista ”ratkaisuista, joissa voi olla esimerkiksi yksi tai useampia lentokonetyyppejä tai miehittämättömiä ilma-aluksia täydentämässä monitoimihävittäjien suorituskykyä”.

Tavoitteena ei siis ole pelkkä lentokoneiden ostaminen vaan Suomi tavoittelee eräänlaista ilmapuolustuksen kokonaisratkaisua. Se laajentaisi jopa kymmenen miljardin euron hintaiseksi arvioitua HX-projektia entisestään.

Tällaiseen laajennettuun tietopyyntöön vastaaminen on mahdotonta, ellei tarjoajilla ole yksityiskohtaista tietoa Suomen ilmapuolustuksen toimintaperiaatteista ja sen tavoittelemasta suorituskyvystä. Ne ovat ilmavoimien tiukimmin vartioituja salaisuuksia, jotka nyt siis ovat lähteneet kirjeessä neljän maan puolustushallinnoille.