Hävittäjähankinnassa salamyhkäisyys jatkuu myös kaupanteon jälkeen: viestinnän suuntaviivatkin ovat salaisia

Uutisanalyysi: Puolustusvoimien logistiikkalaitos päättää, mitä jättikaupasta voidaan julkistaa. Se ei ole kovin paljon.
Kotimaa 15.11.2021 15:03
Ranskalaisvalmisteinen Dassault Rafale on yksi ehdokkaista Hornet-hävittäjien korvaajaksi. Ranskan ilmavoimien Rafale esiintyi Kaivopuiston lentonäytöksessä Helsingissä elokuussa 2021.
Ranskalaisvalmisteinen Dassault Rafale on yksi ehdokkaista Hornet-hävittäjien korvaajaksi. Ranskan ilmavoimien Rafale esiintyi Kaivopuiston lentonäytöksessä Helsingissä elokuussa 2021. © Mikko Stig / Lehtikuva

Joskus joulukuun aikana valtioneuvoston on määrä tehdä päätös kymmenen miljardin euron arvoisesta HX-kaupasta. Ilmavoimien nykyisten Hornet-hävittäjien suorituskyky korvataan täysimääräisesti uusilla monitoimihävittäjillä. Kyseessä on ilmeisesti Suomen historian suurin yksittäinen julkinen hankinta.

Siihen kohdistuu erittäin suuri julkinen mielenkiinto. Aina, kun asiasta kirjoitetaan, kommenttipalstat täyttyvät kirjoituksista, joissa kiihkeästi puolustetaan tai mitätöidään jotakin viidestä tarjolla olevasta konetyypistä. Välillä tuntuu siltä, että Suomesta löytyy vähintään viisi miljoonaa nykyaikaisen ilmasodankäynnin ja eri hävittäjätyyppien asiantuntijaa.

Asetelma on tuttu myös HX-organisaatiossa.

”Tiedostamme myös yleisen kiinnostuksen hankintaa kohtaan”, kommentoi sähköpostitse HX-hankkeen ohjelmajohtaja, entinen ilmavoimien komentaja Lauri Puranen.