Matti Vanhanen on presidenttikisan harmiton haastaja

Keskustan ehdokas osaa asiat, mutta etäiseksi koettu Matti Vanhanen on vaikeuksissa erottua seinätapetista tavallisen kansan keskellä.
Kotimaa 12.6.2016 09:49
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen on valittu puolueen presidentti ehdokkaaksi. Presidentti Niinistö kertoo jatkoaikeistaan vasta ensi vuonna. © LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kansanedustaja Matti Vanhanen,60, on ensimmäinen nimitetty presidenttiehdokas vuoden 2018 vaaleihin. Päähallituspuolue keskustan ehdokkaasta tullee presidentti Sauli Niinistön haastaja. Niinistö ilmoittaa mahdollisesta ehdokkuudestaan ensi vuonna.

Vanhasesta ei tule Niinistölle riesaa. Ei ainakaan sellaista maanvaivaa kuin Paavo Väyrynen oli presidentti Mauno Koivistolle.  Kaksi vuotta ennen vaaleja 1986 Väyrynen nimitytti itsensä keskustan ehdokkaaksi.

Vanhasen tapoihin eivät kuulu poliittinen kampitus tai oksentaminen kilpailijan kauluksesta sisään. Keskustan presidenttikampanja alkaa todennäköisesti vasta ensi vuonna, vaikka Vanhanen luopuu heti eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä ja ryhtyy kiertämään keskustan tilaisuuksissa.

Ehdokkuus on Vanhaselle toinen yritys. Vuonna 2006 hän haastoi pääministerinä presidentti Tarja Halosen. Vaalitulos oli pettymys. Suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja hävisi sekä Haloselle että Niinistölle, jotka olivat vastakkain toisessa äänestyksessä.

Vanhanen on porvari eikä hänellä ja Niinistöllä ole suuria keskinäisiä linjaeroja. Vanhanen suhtautuu varauksellisesti Nato-jäsenyyteen ja Venäjä-pakotteisiin. Talouspolitiikassa perheyrittäjien entinen toimitusjohtaja on hyvin lähellä elinkeinoelämän etujärjestöjen linjauksia.

Presidentin tehtävään Vanhasella on riittävä kokemus. Hän on johtanut kahta hallitusta, eduskunnan suurta valiokuntaa, keskustan eduskuntaryhmää ja piipahtanut puolustusministerinä.

Yhden ominaisuuden puuttuminen estänee Vanhasen haaveen totetumisen. Vanhanen on asiaosaaja ja kylmähermoinen päätöksentekijä, mutta vaalikentillä hän on vaikeuksissa.

Vanhasen kasvoilla on toreilla ja tupailloissa vaivautunut ilme. Niinistö ja Halonen ovat kärpäspaperia, mutta Vanhasella on hankaluuksia erottua tapetista ja saada mutkatonta yhteyttä tavallisiin ihmisiin.

Väritön Vanhanen ei kuitenkaan ole. Hänen naisjuttujaan on käsitelty laveasti tiedotusvälineissä ja oikeussaleissa. Eduskunnan perustuslakivaliokunta selvitti, pitäisikö Vanhasta vastaan nostaa syyte mahdollisesta rikoksesta, joka liittyi vaalirahakohuun.

Vanhanen on toista kertaa mukana politiikassa. Vuosi ennen eduskuntavaaleja 2010 hän luopui pääministerin ja keskustan puheenjohtajan tehtävistä ja siirtyi Perheyritysten liittoon.

Eroa selitettiin terveyssyillä. Yleisen käsityksen mukaan Vanhanen jätti pestit kesken, koska vaalirahakohussa rämpinyttä keskustaa uhkasi tappio 2011 eduskuntavaaleissa.