Hannes Manninen keskustan puheenjohtajakisasta: ”Väyrynen on jo saanut tilaisuutensa näyttää”

Kustaa Hulkko
Kotimaa 17.4.2010 13:00

Keskustan veteraanikansanedustaja Hannes Mannisella on yllätysnimi puolueen presidenttiehdokkaaksi: ministeri Antti Tanskanen.

Hannes Manninen ”Haikea mutta myönteinen”, kuvaa Hannes Manninen tunnelmaansa politiikassa lähdön kynnyksellä. Kuva Hannu Lindroos

Hannes Manninen (kesk), 63, sanoo SK:n haastattelussa, ettei hän enää asetu ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa 2011.

Päätös on ennen julkistamaton mutta ei ihan tuore. ”Viime eduskuntavaaleja edeltävänä päivänä ilmoitin vaimolleni, että ne olivat sitten viimeiset vaalit.”

Ennen eduskuntatyötä Manninen ehti olla 25 vuotta Haapaveden kunnanjohtajana ja Tornion kaupunginjohtajana. Ensi vuonna hänellä tulee täyteen 16 vuotta kansanedustajana.

”Olen yhteiskunnallisen velvollisuuteni suorittanut.”

Neljä vuotta Manninen hoiti kunta- ja alueministerin tehtävää Matti Vanhasen I hallituksessa. Hän on tyytyväinen siihen, että sai olla mukana viemässä läpi kiisteltyä Paras-hanketta eli kuntien palvelurakenneuudistusta, vaikka siitä tuli ministerille myös paljon kritiikkiä.

Mannisen mukaan yllättävän moni poliitikko lähtee politiikasta katkerana – riippumatta siitä, kuinka kunniakas ura on takana.
Taustalla on ilmeisesti haluttomuus luopua valta-asemista.

”Kaikki tehtävät ovat kuitenkin määräaikaisia. Pitäisi olla kiitollinen siitä, jos sellaisen sai.”

”Erittäin hyviä ehdokkaita”

Mannisen mielestä puolueen puheenjohtajaksi on nyt tarjolla neljä ”erittäin hyvää” ehdokasta: kansanedustaja Timo Kaunisto ja ministerit Mari Kiviniemi, Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynen.
Hän arvioi, ettei Kauniston poliittinen kokemus toistaiseksi riitä viemään häntä ykkössijalle.

”Kaksi vanhempaa valtiomiestä ja Mari Kiviniemi ovat kaikki omalla tavallaan erinomaisia persoonia.”

Mannista on totuttu pitämään Väyrysen miehenä. Myös keskustan Peräpohjolan piiri, jota torniolainen Manninen edustaa, on asettunut tukemaan Väyrystä.
Silti hän torjuu ajatuksen Väyrysen puheenjohtajuudesta.

Perusteena on se, että Väyrynen on jo johtanut puoluetta. ”Minulla ei ole mitään Paavoa vastaan, mutta hänellä on ollut tilaisuus näyttää. Sitä paitsi emme me nyt niin köyhä puolue ole, ettemme löytäisi uutta puheenjohtajaa.”

Mannisen mukaan sekä Kiviniemi että Pekkarinen pystyisivät hoitamaan hyvin puoluejohtajan ja pääministerin tehtävät.

”Ottaen kuitenkin huomioon Suomen edessä olevan julkisen talouden urakan, tässä tilanteessa kokemuksesta ei ole ainakaan haittaa. Siksi olen päätynyt siihen, että Pekkarinen olisi nyt paras vaihtoehto.”

Pekkarinen on sanonut hoitavansa tehtävää vain seuraavan eduskuntakauden, jos hänet valitaan.

”Hänen ei siis tarvitse ajatella omaa tulevaisuuttaan, kun pitää tehdä isänmaan kannalta tärkeitä päätöksiä. Hän voi tehdä vapaasti ratkaisuja, jotka hän kokee Suomen kannalta parhaiksi.”

Sivistyspresidentin aika

Manninen on miettinyt myös tulevia presidentinvaaleja, jotka pidetään vuonna 2012.

On aina mahdollista, että keskusta asettaa presidenttiehdokkaaksi jonkun aktiivipoliitikon. Viime vaaleissa puolueen ehdokas oli pääministeri Vanhanen, ja Mannisen mielestä Anneli Jäätteenmäki olisi sopiva henkilö, jos nyt toimitaan samalla tavalla.

Hänen ykkösehdokkaansa on kuitenkin ministeri Antti Tanskanen, Ulkopoliittisen instituutin hallituksen puheenjohtaja ja OP-Pohjola-ryhmän entinen pääjohtaja.

”Pitäisi vakavasti harkita, että Suomelle valittaisiin sivistys- ja arvopresidentti.”

Manninen sanoo, että Tanskasella on poikkeuksellisen monipuolinen kokemus suomalaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta. Hän on toiminut myös kansantaloustieteen professorina, Jyväskylän yliopiston rehtorina ja Suomen Akatemian pääjohtajana.

Ehdottaja ei ole keskustellut asiasta ehdokkaansa kanssa. ”Tämä on ihan minun oma ajatukseni. Toivon että hän ainakin miettisi asiaa.”

Keskustelu

Antti Tanskanen voisi olla yhtä suosittu arvojohtaja kuin Horst Köhler on Saksassa. Nyt tarvitaan politiikan ulkopuolinen keulakuva, joka ei pyri sotkemaan Hermanni Romppaisen ympyröitä.

’Olen yhteiskunnallisen VELVOLLISUUTENI suorittanut’…’kaksi vanhempaa VALTIOMIESTA’…’tehda ISANMAAN kannalta tarkeita paatoksia’…

Siinahan sita taas tuli. Velvollisuus, isanmaa, valtiomiehia.
Koti ja uskonto unohtuivat. Ja joku varmaan tamankin uskoo. On vain taysin pyyteettomia, Isanmaan asialla olevia valtiomiehia jotka toimivat ministereina pelkasta velvollisuudesta. (’Suostun ministeriksi jos minua tullaan PYYTAMAAN’, sanoi Vaeyrynen. Pelkka tarjous ei riittanyt. Piti menna pyytamaan. Mentiin. Halonen lankesi polvilleen ja pyyteli jos Tohtori viela kerran UHRAUTUISI isanmaan hyvaksi. Tohtori suostui.) Omaa etua ei koskaa ajeta, aina komeasti paukutellaan:ISANMAAN ETU!

Yhdessa asiassa Manninen on oikeassa. Vaerynen on kykynsa nayttanyt.
Ollut myos hyva. Pysymaan politiikassa jo kohta puoli vuosisataa. Niiden aanilla jotka nenansa pyyhkivat sarkalyyssin hihaan. Muut ’ansiot’, no jaa. Neuvostotoverien kanssa yhdessa…

Ja aina samat keinot patevat.
1. ’Mina en ole valehdellut koskaan.’
-ja kansa hurraa!
2. ’Minun sanojani ei ole osattu tulkita oikein.
-erittain eteva ennustamaan asioita, tosin vasta jalkikateen.
3. ’Minua ei ole informoitu tarpeeksi.’
-tehoaa aina
4. ’Minua potkitaan kuin potkupalloa’.
-kun viela itkea pirauttaa puoluekokouksen puhujapontosta, taas on symppispisteet kotona

Nailla evailla tama ’poju’ on onnistunut rimpuloimaan milloin millakin politiikan pallilla. Eika takuulla anna Manniselle anteeksi ettei tama suositellut HANTA, Tohtoria, Kirjailijaa, Dosenttia, Tanhuajaa, Kirkonrakentajaa, Kivihevosella ratsastajaa…Iltalypsypuolueen presidenttiehdokasta.
Suostunee kuitenkin presidentiksi jos taas MENNAAN PYYTAMAAN. Ja sitten pressanvaalit loppuvat ainakin neljannesvuosisadaksi. Kylla Vaerynen sai aikoinaan hyvat opit Kekkoselta. Ja jos homma on toiminut kerran , toimii se uudestaankin.
Ja hyva mallihan on siella Pohjois-Koreassa. Jo kauan sitten kuollut Kim on edelleen maan presidentti…

Ja koulupojat kirkuvat: PATE KEHIIN! PATE KEHIIN!

Jos parempaakaan kotimaista ei löydy, mulle kelpaisi kyllä edustuksellinen ja etäinen Hermanni Romppainenkin hätätilassa.
Mutta onhan niitä ansiokkaita miehiä ja naisia kotimaassakin pilvin pimein, kuten Jutta Urpelius, Eero Heinäkenkälusmu, Sauli Niinistönnuija, Jyrki Katajainen, Matti Vanhakantainen,Anneli Jämähti,Timo Persus-Sointi, Pave Karhimäki, Anni Sinnemeni ym,ym, muista puhumattakaan.