© OUTI KAINIEMI

Haussa ilmastoulkopolitiikka

Suomi voisi kokeilla uusia tapoja valtavirtaistaa ilmastopolitiikkaa.

näkökulma 15.03.2019 06:00
Hanna Ojanen
avatar - 'Hanna Ojanen

Nuorten Agenda 2030 -ryhmä järjesti 2. maaliskuuta Finlandia-talolla ilmastokokouksen, johon osallistui yli 500 nuorta. Vielä enemmän oli kiinnostuneita netissä: suuri kävijämäärä kaatoi ryhmän kotisivut. Kokouksen julkilausumaa sai siis hetken etsiä, mutta se on hyvä, lyhyt ja selkeä.

Nuoret esittävät vaatimuksia sekä päättäjille että kansalaisille. He muistuttavat, että Suomi ulkoistaa tuotantonsa ympäristövaikutukset kehittyviin maihin ja kuluttaa alle neljässä kuukaudessa luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi.

He nostavat esiin ristiriidan nykyisen talousjärjestelmän ja ilmastonmuutoksen ratkaisemisen välillä ja huomauttavat, että ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisryhmiin, kuten köyhissä oloissa eläviin ihmisiin ja alkuperäiskansoihin. He toteavat myös, etteivät ilmastonmuutoksen aiheuttaneet sukupolvet ole kärsimässä sen seurauksista, mutta heillä on nyt mahdollisuus aloittaa tilanteen korjaaminen.

Kirjoittaja on kansainvälisen politiikan dosentti, jonka erityisalaa on eurooppalainen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Sisältö