Vuoronumerot ennallaan

Tartuntamäärien perusteella rokottaminen lähettäisi väärää viestiä, sanoo THL.

Hanna Nohynek
Teksti
Aurora Rämö
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne esitti, että koronarokotteita tulisi kohdistaa alueille, joissa on tiivis asutus ja eniten tartuntoja. Pitäisikö, THL:n rokotusasioista vastaava ylilääkäri Hanna Nohynek?

”Me olemme toivoneet, että kun lääketieteelliset riskiryhmät on saatu rokotettua, Suomeen tulisi jo niin paljon rokotteita, ettei tarvitsisi enää hienosäätää. Jos näyttää siltä, että niukkuutta jaetaan vielä maaliskuun jälkeenkin, pitää tietysti miettiä, mikä rokotusjärjestys siitä eteenpäin on. Että mennäänkö ikäjärjestyksessä vai ammattiryhmien tai alueiden mukaan.”

Mikä niistä olisi järkevin järjestys?

”Suomen rokotusohjelma pohjaa siihen, että saadaan paras mahdollinen vaikuttavuus. Kansallinen strategia on, että pyritään ehkäisemään kuolemia ja elinvuosien menetystä. Pitää katsoa, mikä se tavoite sitten on. Joka tapauksessa perusteet ja tavoitteet tulee kirjata riittävän hyvin, jotta niiden takana voidaan yhteisymmärryksessä seistä.”

Eivätkö riskiryhmäläiset ole jo nyt suurimmassa vaarassa siellä, missä on eniten tartuntoja?

”Kyllä. Mutta toisaalta koronalle on tyypillistä se, että se tulee ryppäinä. Tänään rypäs on pääkaupunkiseudulla, edellisenä viikonloppuna Rauman telakalla. THL:n mallintajat laskivat tätä viime syksynä ja tulivat siihen johtopäätökseen, että alueellisten erojen pitää olla erittäin suuret, jotta niiden perusteella priorisoinnilla olisi kokonaisuuden kannalta merkitystä.”

Kuinka suuria erojen pitäisi olla?

”Se riippuu tietysti väestömäärästä, mutta useampikertaisia.”

Eri alueilla on voimassa erilaisia rajoituksia. Olisiko oikein, että ne, jotka ovat pystyneet torjumaan tartunnat rajoituksilla, saisivat rokotteet viimeisenä?

”Siten on argumentoitu, ettei alueellisuuteen pidä mennä. Siinä rangaistaan niitä, jotka ovat noudattaneet rajoituksia. Jos ajattelee EU:n näkökulmasta, Suomihan ei saisi vieläkään rokotteita, koska olemme torjuneet tartuntoja niin hyvin. Kannattaa miettiä, millaista viestiä lähettää.”