”Isä ei tiennyt”

Suomalaisten SS-miesten osuutta sotarikoksiin tutkitaan taas. Sahtikeisari Pekka Kääriäinen puolustaa veteraanien kunniaa.

Hän 23.11.2018 06:00
Teksti Terhi Hautamäki Kuvat Niclas Mäkelä
Pekka Kääriäinen kotipihansa rantakaislikossa Lammilla.
Pekka Kääriäinen kotipihansa rantakaislikossa Lammilla.

Sotilaskypärän kyljessä komeilevat kahta salamaa muistuttavat SS-kirjaimet. Useimmille tämän päivän ihmisille tunnukset tuovat mieleen natsit, juutalaisvainot ja keskitysleirit. Harva haluaa tulla yhdistetyksi pahamaineisiin symboleihin.

Ei ainakaan, jos on tunnettu henkilö, kuten Pekka Kääriäinen: panimoyrittäjä ja kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Hämeenlinnassa.

Mutta Kääriäinen ei näe mitään syytä hävetä kädessään olevaa kypärää. Hänen isänsä Keijo Kääriäinen oli yksi 1 400 Saksaan lähteneistä vapaaehtoisista, jotka palvelivat Waffen-SS-joukkojen Wiking-divisioonassa toisessa maailmansodassa.

Siis yksi seikkailunhaluisista mutta epäpoliittisista nuorukaisista, jotka lähtivät paljosta tietämättöminä sotilasoppia saamaan.

Tämä on se kertomus, jonka Pekka Kääriäinen isältään kuuli. Se on myös ollut vallitseva tulkinta suomalaisista SS-joukoista, ja sitä Kääriäinen on tuonut esiin SS-vapaaehtoisten Veljesapu-Perinneyhdistyksen puheenjohtajana.

Sisältö